Városlista
2023. szeptember 24, vasárnap - Gellért

Közérdekű

Székesfehérvár , a királyok városa

Székesfehérvár megyei jogú város a  Dunántúlon, a Közép-Dunántúl régió központja, Fejér megye és a Székesfehérvári járás székhelye, Magyarország egyik legnagyobb városa. Az egyik leggazdagabb múltú magyar város: a középkori Magyar Királyság egyik fővárosa, királyi székhely, koronázóváros. Belvárosa műemlékekben és látnivalókban gazdag. Magyarország egyik legfejlettebb nagyvárosa stabil gazdasággal, élénk sport- és kulturális élettel. Nemzetközi jelentőségű vasúti és közúti csomópont.

A várost Géza nagyfejedelem alapította 972-ben a Gaja-patak és a Sárvíz által táplált mocsarakból kiemelkedő szigeteken, melyek legnagyobbika a mai belváros volt. Géza fejedelmi kővárat és templomot építtetett. Fia, I. István a királyi bazilika megalapításával évszázadokra megalapozta a város jelentőségét és gazdagságát. A III. István király által kiadott privilégium, az ún. fehérvári jog Fehérvárt Magyarország első igazi városává emelte. Területe története során mindvégig stratégiai fontosságú helynek számított, mivel fontos útvonalak kereszteződése.

A magyar történelemben betöltött szerepének köszönhetően a városban kiemelt figyelem övezi a történelmi emlékeket. A palotavárosi skanzen kialakításáért és a rác templom helyreállításáért 1989-ben Székesfehérvár megkapta az Europa Nostra-díjat. Még ennél is jelentősebb a műemléki Fő utca 2008 és 2013 között kivitelezett rekonstrukciója.

A város neve régen egyszerűen Fehérvár volt, mely valószínűleg a Géza által alapított fejedelmi vár fehér köveire vagy fehérre meszelt falaira utalhat. A megkülönböztető székes előtag később kapcsolódott a település nevéhez, és a királyi trónra utal. Közismert latin neve Alba Regia, vagyis „királyi fehér”. Népszerű mellékneve a „királyok városa”.