Városlista
2023. szeptember 24, vasárnap - Gellért

Hírek

2023. Június 09. 10:16, péntek | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

X. Színházi Olimpia Székesfehérváron - kötéltánc a Fő utcán, királydráma a színházban

X. Színházi Olimpia Székesfehérváron - kötéltánc a Fő utcán, királydráma a színházban

Kötéltánccal és a zágrábi Gavella Színház bemutatójával kezdődtek a X. Színházi Olimpia programjai Székesfehérváron.

A Vörösmarty Színház előtt tartott megnyitót követően Shakespeare III. Richárd című királydrámáját nézhette meg a közönség horvát nyelven, magyar felirattal.

A Fővárosi Nagycirkusz látványos performanszával indultak a X. Színházi Olimpia székesfehérvári programjai.

Az Átmentem című produkció során egy mobilszerkezetre szerelt drótkötélen sétált és táncolt a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia növendéke, Usakova Anna, majd a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia jelképét, egy maszkot adott át dr. Szikora Jánosnak. A görög tragédiák tradicionális színházi maszkját az olimpiák megálmodója, a rendezőóriás, Theodórosz Terzopulosz ajándékozta a Nemzeti Színháznak. Az Átmentem-performansz egyúttal emléket állított annak a szenzációs produkciónak, amikor a maszkot ifj. Simet László artista 40 méterrel a Duna fölött vitte át egyik partról a másikra egy 280 méteres drótkötélen egyensúlyozva április 15-én.

Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál! - Madách örökérvényű művének Az ember tragédiájának szállóigévé vált sora a X. Színházi Olimpia mottója - mondta el Verebes Ernő, a Nemzeti Színház dramaturgja a megnyitón, ahol felelevenítette a Színházi Olimpiák eddigi történetét.

Dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója a nyitott városkaput ábrázoló fehérvári címer és a Színház között vont párhuzamot: "kinyitottuk a kapukat, kinyitottuk a lelkünket, és azt szeretnénk, hogy az emberek jöjjenek be és lássák mindazt, amivel itt megajándékozni tudjuk őket. ... Nekünk az a feladatunk, hogy bekopogtassunk az emberek becsukott lelkének kapuin, hogy azok is kinyíljanak."

A város nevében Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, aki beszédében az este főszereplőit, a zágrábi Gavella Színház társulatát méltatta: "a Gavella egy fogalom a horvát színházi életben, a minőség és az expresszív színházi nyelv szinonímája."

A Királyok városába egy királydrámával érkezett a horvát társulat, Shakespeare III. Richárdját láthatta a közönség horvát nyelven magyar felirattal kísérve. Az előadást éveken keresztül nagy sikerrel játszotta a zágrábi társulat, de már több mint három éve nem láthatta a közönség. Mint a társulat tagjai elmondták, a fehérvári bemutató után szeretnék ismét műsorra tűzni Horvátországban is.

A Színházi Olimpia keretében szombaton a a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának előadásában láthatja Pirandello IV. Henrik című drámáját a fehérvári közönség.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 22. 10:32, péntek | Helyi

Október 1-jére halasztják a Lecsófesztivált a várható kedvezőtlen időjárás miatt

A hétvégére várható nagyon kedvezőtlen időjárás miatt elhalasztják a Fehérvári Lecsófőző Vigasságot.

2023. Szeptember 21. 10:41, csütörtök | Helyi

Sütisütő angyalokat keresnek: segíts, hogy segíthessenek a beteg fehérvári kisfiúnak

A Fehérvári Lecsófőző Vigasság résztvevői jótékonysági süteményvásár keretében maguk is jót tehetnek: segíthetik a Guillain-Baré szindrómával küzdő Zsombi gyógyulását.

2023. Szeptember 20. 10:22, szerda | Helyi

Rendkívüli támogatást kaphat három székesfehérvári állatmenhely

A pénteki közgyűlésen három, városunkban, illetve akörül működő menhelynek ítélhet meg 1-1 millió forint rendkívüli támogatást Székesfehérvár Közgyűlése.

2023. Szeptember 20. 09:30, szerda | Helyi

Milyen legyen 2024-ben a Virágóra? - idén is a fehérváriak szavazata dönt

Évről évre változik a Virágóra beültetése és hagyomány már, hogy a kertészek minden évben más-más növényválogatással tervezik a virágágyást.