Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2023. Június 09. 10:16, péntek | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

X. Színházi Olimpia Székesfehérváron - kötéltánc a Fő utcán, királydráma a színházban

X. Színházi Olimpia Székesfehérváron - kötéltánc a Fő utcán, királydráma a színházban

Kötéltánccal és a zágrábi Gavella Színház bemutatójával kezdődtek a X. Színházi Olimpia programjai Székesfehérváron.

A Vörösmarty Színház előtt tartott megnyitót követően Shakespeare III. Richárd című királydrámáját nézhette meg a közönség horvát nyelven, magyar felirattal.

A Fővárosi Nagycirkusz látványos performanszával indultak a X. Színházi Olimpia székesfehérvári programjai.

Az Átmentem című produkció során egy mobilszerkezetre szerelt drótkötélen sétált és táncolt a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia növendéke, Usakova Anna, majd a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia jelképét, egy maszkot adott át dr. Szikora Jánosnak. A görög tragédiák tradicionális színházi maszkját az olimpiák megálmodója, a rendezőóriás, Theodórosz Terzopulosz ajándékozta a Nemzeti Színháznak. Az Átmentem-performansz egyúttal emléket állított annak a szenzációs produkciónak, amikor a maszkot ifj. Simet László artista 40 méterrel a Duna fölött vitte át egyik partról a másikra egy 280 méteres drótkötélen egyensúlyozva április 15-én.

Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál! - Madách örökérvényű művének Az ember tragédiájának szállóigévé vált sora a X. Színházi Olimpia mottója - mondta el Verebes Ernő, a Nemzeti Színház dramaturgja a megnyitón, ahol felelevenítette a Színházi Olimpiák eddigi történetét.

Dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója a nyitott városkaput ábrázoló fehérvári címer és a Színház között vont párhuzamot: "kinyitottuk a kapukat, kinyitottuk a lelkünket, és azt szeretnénk, hogy az emberek jöjjenek be és lássák mindazt, amivel itt megajándékozni tudjuk őket. ... Nekünk az a feladatunk, hogy bekopogtassunk az emberek becsukott lelkének kapuin, hogy azok is kinyíljanak."

A város nevében Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, aki beszédében az este főszereplőit, a zágrábi Gavella Színház társulatát méltatta: "a Gavella egy fogalom a horvát színházi életben, a minőség és az expresszív színházi nyelv szinonímája."

A Királyok városába egy királydrámával érkezett a horvát társulat, Shakespeare III. Richárdját láthatta a közönség horvát nyelven magyar felirattal kísérve. Az előadást éveken keresztül nagy sikerrel játszotta a zágrábi társulat, de már több mint három éve nem láthatta a közönség. Mint a társulat tagjai elmondták, a fehérvári bemutató után szeretnék ismét műsorra tűzni Horvátországban is.

A Színházi Olimpia keretében szombaton a a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának előadásában láthatja Pirandello IV. Henrik című drámáját a fehérvári közönség.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 08:33, szerda | Helyi

A labdarúgó EB idején éjfélig tarthatnak nyitva a belvárosi teraszok

Székesfehérvár Önkormányzata ezúton ad tájékoztatást arról, hogy a június 14-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság

2024. Június 10. 07:55, hétfő | Helyi

Nagy többséggel választották újra dr. Cser-Palkovics András polgármestert

Dr. Cser-Palkovics Andrást meggyőző fölénnyel, több mint 74 százalékos támogatottsággal választották újra vasárnap a fehérváriak.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 24. 09:07, péntek | Helyi

Járdafelújítások – az Ybl lakótelepen már elkészült, a Zichy ligetben ősszel kezdődik a beruházás

Elkészült az Ybl Miklós lakótelepet átszelő egyik járda felújítása és mellette az Ybl Miklós-mellszoborhoz vezető kisebb járdaszakasz.