Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 03. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Vidnyánszky Attila: a Nemzeti Színház partnerként kezeli a vidéki színházakat

Vidnyánszky Attila: a Nemzeti Színház partnerként kezeli a vidéki színházakat

A Nemzeti Színház partnerként kezeli a vidéki színházakat - hangsúlyozta kedden Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház új igazgatója a Balatonfüredi Művészeti Hetek megnyitó ünnepségén, amely előtt a Nemzeti, a Veszprémi Petőfi Színház és a balatonfüredi önkormányzat együttműködési megállapodást írt alá.

Az igazgató leszögezte: a magyar ember fantasztikusan színházszerető; nincs a világon még egy olyan ország, ahol nyaranta több mint száz színházi darabot játszanak rendszeresen, ezen még a színházi nagyhatalmak (mint például az oroszok, lengyelek) is csak ámulnak-bámulnak - fogalmazott.
A direktor felidézte, hogy hétfőn kezdte meg a Nemzetiben a munkálkodását, és már aláírt egy sor dokumentumot, de az mind a múltról szól. Büszke arra, hogy a Balatonfüreden aláírt együttműködési megállapodás az első, amely a jövőről szól. Olyan jövőről, amelyben a Nemzeti Színház partnerként kezeli a vidéki színházakat és a vidéki városokat; nem zár be, hanem kinyitja kapuit, együttműködik, együtt gondolkodik velük, és azt a borzalmas szakadékot, amely még mindig megvan a főváros és a vidék között, segít áthidalni - hangoztatta.
Bóka István, Balatonfüred polgármestere azt kérte az együttműködőktől, hogy segítsék a Kisfaludy színházat küldetésében, hiszen az komoly hagyományokat ápol: Balatonfüreden volt a Dunántúl első kőszínháza és Nagy-Magyarország harmadik kőszínháza, ahol magyar nyelven játszottak darabokat.
Eperjes Károly, a Veszprémi Petőfi Színház művészeti vezetője hangsúlyozta, hogy az együttműködés létrehozza azokat az új színtereket, ahol a két színház produkcióit be tudják mutatni.
A két színház és a balatonfüredi önkormányzat arról állapodott meg, hogy 2014-től kezdődően még erőteljesebbé, hatásosabbá és kiterjedtebbé teszik eddig is meglévő együttműködésüket. William Shakespeare születésének 450. évfordulójára külön eseményekkel készülnek, amelyek a két nagyszínház évadtervén alapulnak, és tartalmaznak balatonfüredi vendégjátékot, esetlegesen Shakespeare-ciklust, beavató színházi produkciókat. Ezt a Shakespeare-ciklust fenntartják 2016-ig, az író halálának 400. évfordulójáig, és ennek során elsősorban az ifjúság számára hozzák közelebb Shakespeare művét, korát, színházát.
Ebbe az évfordulós eseménysorba beillesztik a füredi színházalapító Kisfaludy Sándor halálának 170. évfordulójáról való megemlékezést, elsősorban a balatonfüredi központi megemlékezés előkészítésében, megszervezésében és közreműködésben való szerepvállalással.
A megállapodásban egyebek mellett azt is rögzítik, hogy amennyiben műsortervükben és annak megvalósításában szerepel, segítenek közreműködésükkel abban, hogy 2014-ben Balatonfüreden színházi jellegű megemlékezések legyenek a Dózsa parasztháború 400. évfordulójáról, illetve az első világháború kitörésének 100. évfordulóján.
A két színház kamara bemutatóit, amelyeknek technikai feltételeit biztosítani lehet Balatonfüreden, a lehetőségek szerint évadszerűen, bérletes rendszerben elhozza a városba, művészei közreműködésével támogatja Balatonfüred kiemelt művészeti eseményeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során