Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Augusztus 24. 06:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infofehervar.hu

Vegyük komolyan: Facebook videóra kattintva új vírus pusztít

Vegyük komolyan: Facebook videóra kattintva új vírus pusztít

Bár amatőr a megoldás, mégis nagyon sokan bedőlnek neki: most egy ideig a szokottnál is megfontoltabban kattogjunk a közösségi portál videóira.

Mindenkit a nevén szólít, s videót ígér a Facebook legújabb kártevője – így aztán bármilyen ügyetlen is, hihetetlenül hatékonyan fertőz.

Az elmúlt napokban a MakayNet több forrásból is megkapta a vírust, ami közben több ismerősünkhöz is megjött. A kártevő szerény linkként érkezik, mint az alább látható képernyőképünk mutatja:

A vírus első lépésként Chrome-bővítmény formájában települ be az áldozatok böngészőjébe, majd annak nevében üzeneteket kezd terjeszteni minden Facebook-ismerőse számára.

A csel kedvéért az ismerősöket külön meg is nevezi, annak függvényében, hogy milyen elrendezésben szerepel a nevük. A malware a magyar felhasználókat (már ha jól van beállítva a profiljuk) jellemzően a vezetéknevükön szólítja meg, feltételezhetően azért, mert más nemzetek a keresztnevet helyezik a profilnévben az első helyre.

(Már ez is gyanúra adhat okot, hisz az ismerőseink csak igen ritkán szólítanak meg a vezetéknevünkön.)

A szétküldött üzenetek tehát mindig a névvel és a Video kifejezéssel kezdődnek, majd egy emoji után következik a link, ami egy Google Drive fiókban tárolt PDF dokumentumra irányít.

Ez, bár első ránézésre videónak tűnik, valójában egy mezei PDF dokumentum, amiben szöveg helyett egy képet és egy lejátszógombot helyeztek el, linkelve a fertőző és reklámokat megjelenítő oldalakra.

Számos felhasználó sajnos nem elég körültekintő ahhoz, hogy felfedezze a turpisságot, s naivan rákattint a lejátszógombnak hitt linkre.

Szerencsére könnyedén védekezhetünk ellene a fejlettebb, valós időben futó antivírus szoftverekkel, valamint a váratlan üzenetekkel és levekkel szembeni bizalmatlansággal.

Ezen kívül a Chrome/ Beállítások/ Bővítmények lapján nézzük át a telepített bővítmények listáját, ugyanis elképzelhető, hogy olyan dologra bukkanunk, amit nem is mi telepítettünk.

  • Az adware kizárólag akkor fertőz, ha rákattintunk a linkre és végigkattintgatjuk a feldobott oldalakat és engedélykéréseket.

A gyakorlottabb felhasználóknak már maga az üzenet is gyanakvásra adhat okot, de a kártevő terjedési sebességére való tekintettel úgy tűnik, az internetezők jelentős része nincs még felkészülve az ilyen jellegű támadásokra.

(Egy közismert, kibervédelmi megoldásokat gyártó vállalat magyarországi képviseletének vezetője is áldozatul esett, aminek következtében a böngészője és a Facebook-profilja a malware terjesztésébe fogott.)

Az adware elterjesztésével a kártevő készítői hatalmas összegeket tehetnek zsebre, a reklámmegjelenítésen és az azokból befolyó pénz megszerzésén túl egyéb célról egyelőre nincs tudomásuk a szakembereknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.