Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Április 22. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vége a bóvli-ralinak

Vége a bóvli-ralinak

A tartós jegybanki pénzáradatnak köszönhetően az elmúlt kilenc hónapban emelkedtek a részvénypiacok. A bizakodó tőzsdei hangulatból főként a kockázatosabb papírok profitáltak. Most azonban vége a bóvli-ralinak - mondja határozottan Matt Siddle, a Fidelity European Growth Fund portfóliókezelője, aki szerint jó hír a részvénypiaci optimizmus csökkenése.

„A befektetési ciklus bizakodó hangulatú szakasza az elmúlt év júliusában kezdődött, amikor Mario Draghis ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz az euró megmentéséért. A piaci szereplők eufóriája valóságos bóvli-ralit indított el, amelyet a banki részvények vezettek. Ezen belül is a legkockázatosabb európai bankházak árfolyamai emelkedtek a legerőteljesebben. Az olaszországi választási patthelyzet és a Ciprus talpra állítását célzó szokatlan mentőakció nyomán azonban most újra kijózanodnak a részvénypiacok: a befektetők lassan eredményeket akarnak látni, már nem elégszenek meg a javulás puszta reményével. A bizakodó hangulatú szakasz vége egyben a bóvli-rali végét is jelenti' - mondta Matt Siddle a Fidelity European Growth Fund portfóliókezelője.

Elválik az ocsú a búzától

A szakértő szerint mindez első hallásra elég sötét piaci kilátásokat sejtet. A befektetési ciklusban azonban a bizakodást a növekedés szakasza követi, és az összességükben javuló főbb mutatók is azt jelzik, hogy a következő piaci szakasz küszöbén állunk, még akkor is, ha a politikai zavargások okozta kockázatok még mindig jelen vannak. A növekedési szakaszban azonban rögtön elválik az ocsú a búzától. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a minőségi részvények, amelyek a likviditás által hajtott optimizmus-rali idején lemaradtak a spekulatív papírok árfolyam-emelkedése mögött, most elemelkednek a nagy tömegtől.

Matt Siddle a Fidelity European Growth Fund portfóliókezelője megjegyezte, hogy ez egyértelmű – hiszen korábban sem estek túlságosan nagy mértékben. Még fontosabb azonban az a tény, hogy a teljes piaci ciklust tekintve – tehát hosszú távon összességében – a minőségi részvények vezetnek. Ezért a gyors, meredek árfolyam-emelkedés helyett érdemes türelmesen kivárni a minőségi vállalatok által hosszú távon kínált jobb árfolyamokat. Mivel most lépünk át a növekedési szakaszba, a mostani különösen jó időpont a minőségi részvényekbe történő befektetésre, amelyek most mind a piaccal, mind más befektetési osztályokkal, pl. a vállalati kötvényekkel összevetve ritkán látott, kedvező lehetőségeket kínálnak.

Vonzó lehetőségek a fogyasztási cikkek piacán és a médiaszektorban

Matt Siddle szerint most főként a fogyasztási cikkek piacán és a médiaszektorban kínálkoznak jó lehetőségek. A két marketingóriás, a WPP és a Publicis például egyaránt profitálhat a küszöbországok növekvő reklámkiadásaiból és a digitális reklám emelkedő trendjéből. Az alapvető fogyasztási cikkek szegmensében kedvenceim a Danone és a Nestlé. Ugyan a Nestlé már régóta a befektetők kedvence, a részvény még mindig jelentős árfolyam-potenciállal bír, hiszen a vállalatcsoport kiváló márkákkal van jelen számos országban. Ezenkívül folyamatos, organikus növekedés jellemzi a vállalatot, amely egyrészt a növekvő értékesítési volumeneknek, másrészt az infláció mértékével emelhető áraknak köszönhető.

Ugyanakkor azt javasolta a befektetőknek, hogy a következő időszakban mindenképp kerüljék a véget érő optimizmus-rali nyerteseit, az euróövezet pénzügyi papírjait. Ellenük szólnak az eszközeik gyenge minősége miatti jelentős kockázatok, nagyfokú eladósodottságuk és az alacsony kamatszint. A telekommunikációs és a közüzemi szolgáltatói ágazatot is inkább kerülné. Az utóbbiak már egyébként is likviditáshiánytól szenvednek, és most még a szigorodó szabályozói környezet is fenyegetést jelent számukra.

'Ugyanígy összességükben az európai telekommunikációs vállalatok mérlegei sem nevezhetők éppenséggel ragyogónak. Ehhez jön még, hogy a telekommunikációs szolgáltatók tömegtermékeket szolgáltatnak, és mivel az illetékes felügyeleti hatóságok tovább kívánják csökkenteni az új versenytársak által átugrandó piacra lépési akadályokat, az ágazatban középtávon inkább csökkenő nyereségekkel lehet számolni – annál is inkább, mivel a fogyasztók lényegesen árérzékenyebbek lettek” - összegzett Matt Siddle, a Fidelity European Growth Fund portfóliókezelője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország