Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Július 07. 07:17, péntek | Helyi
Forrás: fmc.hu

Útlevéltan - Mire figyeljünk, ha külföldre utazunk?

Útlevéltan - Mire figyeljünk, ha külföldre utazunk?

Itt a nyár, tehát eljött az ideje annak, hogy szabadságunk jó részét beáldozzuk és a világ felfedezésére szánjuk az időt.

Igen ám, de ennek van egy egészen apró alapfeltétele is, ugyanis ahhoz, hogy a Föld számos pontjára eljussunk, szükségünk van jó esetben csak személyire, de leginkább útlevélre. Nézzük, mik a legfontosabb infók.

Először is tudni kell azt, hogy a 2004-es Európai Uniós csatlakozásunkkal majdnem az összes EU-s országban szabadon mászkálhatunk, egyetlen egy kikötéssel: szükségünk lesz a személyinkre. Minden magyar állampolgár 1991. április 1-je előtt és után kiállításra került személyivel, illetve a 2000. január 1-ét kővetően kiállított személyivel is utazgathat Európában.

Nézzük meg pontosan, mely uniós és nem uniós országokba nem kell manapság útlevél: Ausztria, Andorra (csak jogsi nem elég), Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Monaco, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Svédország, Izland, Norvégia, Liechtenstein, Svájc, Szerbia (Itt sem elég a jogsi), Horvátország (és bizony itt sem).

Ha repülővel utazunk, egyrészt tudni kell, hogy a szabályok szerint az összes schengeni egyezmény alá tartozó állam repülőterén a belső és külső járatokat teljesen elkülönítik, amelynek az a célja, hogy a schengeni tagállamokon belül megszakítás nélkül tudjunk közlekedni.

Oda kell figyeljünk a célország útlevelekre vonatkozó törvényeire is, hiszen könnyen úgy járhatunk, hogy egy szempillantás alatt visszafordítanak minket a reptérről, ha útlevelünk lejárati dátuma nem felel meg az adott országban használt számoknak. Minden országnak külön, elvárt útlevél érvényessége van, amelyeket kontinensekre bontva, könnyebben értelmezhetünk:

  • Afrika: Minimum 3 hónapig még legyen érvényes az útlevél.
  • Amerika: Ha Amerikába támadna kedvünk kiruccanni, akkor úgy érdemes az útlevéllel kalkulálni, hogy annak érvényessége egy hónappal meghaladja az USA-ból való kilépés időpontját.
  • Ausztrália és Óceánia: Itt általánosságban elmondható, hogy az utazás előtt legalább egy éves érvényességi idejű útlevéllel álljunk a reptéri sorba, hiszen több államban minimum 6 hónap a megszabott határ.
  • Ázsia: Ázsiában is hasonló a szituáció, itt az útlevélnek az adott ázsiai országba való belépéstől számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie.

Igen ám, de mi a helyzet akkor, ha útlevelünk már rég nem felel meg az általunk favorizált ország útlevél szabályainak? Kéne egy új útlevél? Erre is van megoldás.

Ha új magánútlevelet igénylünk (járási hivatal, útlevélhatóság), akkor általában az egész procedúra 20 napot is igénybe vehet. Viszont 2012. január 1-től kaptunk pár gyorsított eljárást is. Útlevelet már kérhetünk soron kívüli (7 nap), sürgősségi (3 nap), illetve gyorsított (24 óra) eljárásban is, amelyeknek köszönhetően jóval korábban kaphatjuk kézhez a várt dokumentumunkat.

Persze ennek ára is van, hiszen soron kívüli eljárás esetén 19 000 forintot, sürgősségi eljárás esetén 29 000 forintot, azonnali eljárás esetén pedig 39 000 forintot kell kifizetnünk. És persze mindezt személyesen kell megtennünk, nincs apelláta, ha gyors útlevél kell, szenvedni kell érte!

Tehát összegezve, mielőtt külföldi utazásra adnánk a fejünket, mindenképpen tájékozódjunk, például a konzuliszolgalat.kormany.hu címen. Itt minden infót meg lehet találni az útlevelekkel és a célországokkal kapcsolatban is.

Kellemes nyaralást!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.