Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Június 27. 06:45, kedd | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Tudnivalók a nyári gyakorlatról - kötelező a pénzbeli juttatás

Tudnivalók a nyári gyakorlatról - kötelező a pénzbeli juttatás

Javában tart már a szakközépiskolai és szakgimnáziumi tanulók nyári gyakorlata. Az általános szabályok ugyan nem változtak, a tanulók pénzbeli juttatása azonban emelkedett.

Az összefüggő nyári gyakorlat időtartamára minden esetben pénzbeli juttatást is kell biztosítani a nappali munkarendben tanulóknak. A tanuló gyakorlati képzésére az iskola és a gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezet között együttműködési megállapodást kell kötni.

Együttműködési megállapodás köthető a 10., 11. évfolyamos ágazati szakközépiskolai tanulóra (105 vagy 140 óra), az érettségi utáni technikus képzésben résztvevő 13. évfolyamos tanulóra (160 óra), vagy a 9. osztályos szakiskolai tanulóra, (140 óra) abban az esetben, ha tanulószerződés megkötésére nincs lehetőség.

Az összefüggő nyári gyakorlat időtartamára minden esetben pénzbeli juttatást is kell biztosítani a nappali munkarendben tanulóknak. A pénzbeli juttatás havi mértéke 24.863 forint (a minimálbér 15 százaléka, szorozva 1,3-mal). Az összeg valamennyi megkezdett hét után jár, heti összege a juttatás havi összegének negyede (6.216 forint). A tanulónak járó bért az utolsó gyakorlati napot követően ki kell kifizetni. A fizetendő pénzbeli juttatás összegét a mulasztott napok arányában csökkenteni kell, ha a tanuló a gyakorlatról igazolatlanul távol maradt.

A ledolgozható munkanapoknál figyelembe kell venni a tanuló életkorát. Fiatalkorú tanuló esetében a gyakorlati képzési idő a napi hét órát, nagykorú diák esetében pedig a napi nyolc órát nem haladhatja meg.

Az a szakképzési hozzájárulásra kötelezett gazdálkodó, aki csak együttműködési megállapodással fogad tanulókat, a szakképzési hozzájárulási kötelezettségét normatíva alapján csökkentheti. Kizárólag olyan tanuló után lehet érvényesíteni a havi csökkentő tételt, akinappali munkarendben tanul és aki után az iskola is állami képzési támogatást kap, továbbá a gyakorlati foglalkoztatására a szakképző intézménnyel együttműködési megállapodást kötött, s azt a kamara a hivatalos nyilvántartásba felvette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.