Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. November 01. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Tovább emelkedik a kórházi kezelésre szoruló betegek száma Horvátországban és Szlovéniában is

Tovább emelkedik a kórházi kezelésre szoruló betegek száma Horvátországban és Szlovéniában is

Tovább emelkedik a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma Horvátországban és Szlovéniában, előbbi országban újabb sportcsarnokban alakítanak ki ideiglenes kórházat - közölte a helyi sajtó szombaton.

A zágrábi Arena után az eszéki sportcsarnokban is ideiglenes kórházat állítanak fel a koronavírus-fertőzöttek számára.

Vili Beros egészségügyi miniszter nemrég elrendelte az egészségügy mozgósítását. Az egészségügyi minisztérium felhívást küldött a nyugdíjas orvosoknak, az orvosi egyetemeknek és az egészségügyi középiskoláknak, kérve bekapcsolódásukat a munkába, valamint a munkaügyi hivataloknak, ahol több mint ezer munkanélküli ápolót tartanak nyilván.

Az egészségügyi rendszer túlterhelt, a kórházak gyógyszer-, felszerelés- és munkaerőhiánnyal küzdenek. A háziorvosok arra panaszkodnak, hogy összeomolhat a háziorvosi ellátás, ha további adminisztrációs terheket ró rájuk az egészségbiztosítási intézet. Egy új rendelet szerint a háziorvosoknak kell felkutatniuk és követniük a fertőzöttek kontaktjait, és azt digitális formában fejlegyezniük.

Zágrábban, a súlyos Covid-betegek ellátására kijelölt Dubrava Klinikai Kórház dolgozói pénteken kivonultak az intézmény elé, hogy felhívják a figyelmet az áldatlan állapotokra. Mint mondták, a járvány csak rámutatott azokra a nehézségekre, amelyekkel az egészségügyi ellátórendszer évek óta küzd.

A fent említett kórházban jelenleg is több mint kétszáz koronavírussal fertőzött beteget ápolnak. Szombaton újabb lélegeztetőgépek, orvosok és nővérek érkeztek az intézménybe más kórházakból, valamint megkezdték a fűtését annak a sátorkórháznak is, amelyet a klinika mellett épített a katonaság.

A válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 2769-cel nőtt és elérte a 49 ezer 316-ot az azonosított fertőzöttek száma. Tizenöt ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 546-ra emelkedett. Kórházban 1049 beteget ápolnak, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. A legsúlyosabb a helyzet Zágrábban, ahol szombatra minden második új koronavírusteszt pozitív lett.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által szombaton közzétett adatok szerint előző nap 1796-tal 34 ezer 306-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Huszonhárom beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 338-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 779-en vannak kórházban, közülük 122-öt ápolnak intenzív osztályon.

Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakbizottságának vezetője elmondta: amennyiben a kórokozó terjedését szolgáló járványügyi intézkedéseket eredményt hoznak, a kórházi ellátásra szoruló betegek száma 1200, az intenzív osztályon kezelt betegek száma pedig 200-300 körül megállhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése