Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. Június 05. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tovább emelkedik a felszámolások száma

Tovább emelkedik a felszámolások száma

Májusban 3797 cég szűnt meg Magyarországon, amivel a háromhavi mozgóátlag a sohasem látott 3500 megszűnésig nőtt. A törlések száma hónapok óta emelkedik; a nyári szezonális megnyugvás után a tendencia várhatóan tovább folyatódik, hogy szeptembertől ismét tombolni kezdjen a törlési láz.

Májusban minden idők második legrosszabb hónapját zárta a magyar cégstatisztika, amennyiben egy hónap alatt 3797 céget törölt a cégbíróság. Ennél rosszabb csak egyszer volt, tavaly októberben, amikor 3900-nál is több cég szűnt meg. „A tavaly őszi csúcs még önmagában állt, ám most március óta 3000 feletti megszűnést regisztrál a statisztika. A háromhavi mozgóátlag ezzel 3500 cégre emelkedett, amihez hasonlót még sohasem láttunk” – mondja Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten ügyvezetője. Összehasonlításul: tavaly ilyenkor a háromhavi átlag 2722 megszűnést mutatott, amihez képest a mostani érték 28 százalékos növekedés.

„A törlési rekordot hozó tavaszhoz képest a nyári hónapokban némi megnyugvást várunk, de arra számítunk, hogy a tavaly nyári értékeket jóval meghaladó számú cégtörlést tesznek közzé. Szeptembertől kezdve pedig megint törlési hullámról kell majd beszélnünk” – véli az Opten ügyvezetője. Ennek oka, hogy a törlések között továbbra is magas marad a 2012-ben tömegével indított felszámolási eljárásokat lezáró döntések száma, és ez kiegészül a kényszertörlések eredményeként közzétett megszűnések növekedésével.

Májusban 1750 céget töröltek felszámolási eljárás következtében, ami nem rekordérték, de 2013 közepe előtt elképzelhetetlenül soknak számított. Ezeknek az eljárásoknak a száma az év eleje óta tartósan magas. „További probléma, hogy most induló felszámolásból is egyre több van: csak májusban 1743-at tett közzé a cégbíróság, ami hosszú távon is magas megszűnési rátát valószínűsít” – mondja Tóth Tamás.

Kényszertörléssel májusban 245 cég szűnt meg. Ennek az eljárásnak a felfutását jól mutatja, hogy tavaly májusban csak 144 ilyen esetet jegyeztek fel. „A kényszertörlések hosszú távon is magas szinten tarthatják a megszűnéseket, hiszen ebből az eljárásból tavaly szeptember óta 2-3 ezer újat tesz közzé a cégbíróság havonta. Jelentős részük idővel felszámolásba fordul át vagy megszűnéssel zárul” – mondja az Opten ügyvezetője.

„Az elmúlt hónapban 1884 új céget jegyeztek be Magyarországon, ez hosszú idők óta a legkisebb szám” – mondja az ügyvezető, aki szerint örvendetes, hogy a cégalapítások egyre jobban tükrözik a gazdaság valós állapotát. A lassan meginduló gazdasági növekedés a magánszektor beruházásaira még nem terjedt át, a legtöbb vállalat messze van még a százszázalékos kapacitáskihasználtságtól. „Továbbra is az állami beruházások dominálnak, és a frissen alapított magáncégek száma még mindig nagyobb, mint amennyit a gazdaság állapota indokolna” – véli Tóth Tamás.

Az Opten cégfluktuációs indexe (Opten – CFI), amely az adott időszakban alakult és megszűnt vállalatok számát viszonyítja az időszak elején rendben működő cégek számához, továbbra is magas értékeket produkál, bár az alapítások csökkenő száma némiképp ellensúlyozza a növekvő megszűnésekét.

Megyék tekintetében vizsgálva az Opten – CFI-t azt találjuk, hogy májusban a három legjobb eredményt Baranya, Győr-Moson-Sopron és Veszprém regisztrálta 11 százalék körüli értékekkel. A legrosszabb számokat Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Nógrád megye produkálta, az utóbbi kiemelkedően magas, 32,97 százalékos értéket, ami a CFI országos átlagának mintegy két és félszerese.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.