Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 25. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Többet fizetnek az árfolyamgáttal a jenhitelesek

Többet fizetnek az árfolyamgáttal a jenhitelesek

Az árfolyamgátba belépett jenhitelesek mostanában többnyire magasabb részleteket kénytelenek fizetni, mint azok, akik nem kérték a védőhálót - írja a Világgazdaság. A jen árfolyama ugyanis az év eleje óta szinte folyamatosan a 2,5 forintos árfolyamgát alatt van, legutóbb 2,3 forint körül volt.

A magyarországi jenhitelesek is megkapták a lehetőséget, hogy belépjenek az árfolyamgátba, számukra azonban az elmúlt hónapokban már a gyakorlatban nem sok előnyt hozott a kedvezmény, a japán jen ára ugyanis az idei év eleje óta szinte folyamatosan 2,5 forint alatt van. Tegnap már 2,3 forintot sem kértek egy jenért a devizapiacokon, utoljára ilyen olcsón 2011 közepén lehetett hozzájutni a japán valutához. A jen nemcsak a forinttal szemben, de minden valutához képest mélyrepülésben van. Az elmúlt napokban a dollár/100 jen kurzus megközelítette a lélektani határnak számító 100-as szintet, vagyis egy dollár már csaknem 100 jenbe került, amire 2009 áprilisa óta nem volt példa.

Hiába gyengébb a jen, az árfolyamgátba belépők most is 2,5 forintos árfolyamon kell törlesszék a kölcsönüket egészen addig, amíg a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozásuk el nem fogy, jelenleg tehát nagyjából 8-9 százalékkal magasabb a részletük, mint amilyen az árfolyamgát nélkül lehetne. Valószínűleg ez is az oka annak, hogy az utóbbi hónapokban a jenhitelesek közül kevesen léptek be az árfolyamgátba. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint februárban mindössze 94 ügyfél kérte a kedvezményt, holott januárban még 279-en léptek be a védőernyő alá. Összesen egyébként február végéig csaknem 3200 jenhiteles számára nyitottak gyűjtőszámlát, ők február végéin 74 millió forintot halmoztak fel ezeken a számlákon, ám ez, ha a jen gyenge marad, lassan el is fogy.

Erre a szakértők szerint jó esély van. A távol-keleti valuta ugyanis a japán kormány és a jegybank intézkedései miatt gyengül, ezek részeként az állampapír-vásárlások ütemét is felgyorsították. A G20 országok hétvégi találkozóján sem támadták meg Japán merész intézkedéseit, emiatt a jen hamarosan áttörheti a szimbolikus 100-as szintet a dollárral szemben.

Sőt a jen gyengülése számos szakértő szerint tartós maradhat. A UBS szakértői szerint az év végére 110-re, 2014 végére pedig 120-ra emelkedhet a keresztárfolyam.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk