Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Május 06. 13:04, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Több millió forintnyi bírságolással zárult a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés

Több millió forintnyi bírságolással zárult a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés

A tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés alatt 197 esetben összesen 13 millió forint bírságot szabtak ki az ellenőrök, 35-ször figyelmeztettek, a tevékenység felfüggesztését 12 alkalommal rendelték el

- olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján csütörtökön közzétett tájékoztatásban.

A hivatal irányításával végrehajtott ellenőrzés az ismeretlen eredetű, nem biztonságos, vagy nem megfelelő minőségű élelmiszereket szűrte ki a kínálatból húsvét előtt. Az üzletek és piacok mellett a vendéglátó egységeket is figyelték. Kiemelten ellenőrizték a húsokat és húskészítményeket, az édesipari termékek előállítását, a tojáscsomagolókat, a friss zöldségeket és gyümölcsöket, a borászati termékeket, a szeszes italokat, a helyben készített péktermékeket. 13 372 élelmiszertételből 272-t kellett kivonni a forgalomból 4374 kilogrammnyi mennyiségben.

A 2750 ellenőrzés főképp higiéniai hiányosságokat tárt föl, de egyre több a nyomonkövethetőséget akadályozó hiba is. A kettő közül valamelyik 589 vendéglátó egységből 86-nál merült föl. A zöldség-gyümölcs minőségellenőrök 504 belföldi forgalmazónál összesen 1510 tételt vizsgáltak, a 97 kifogás túlnyomó többsége mögött jelölési hiba vagy minőségi kifogás áll.

A húsok és húskészítmények, édesipari termékek, tojáscsomagolók ellenőrzésekor a szakemberek kedvező tapasztalatokat szereztek, alig kellett intézkedniük - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.