Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Július 10. 09:35, kedd | Életmód
Forrás: Bagoly Dániel, az MTI tudósítója írja

Tízévente megtízszereződik a drogfogyasztás Nyíregyházán

Tízévente megtízszereződik a drogfogyasztás Nyíregyházán

Illegális kábítószer-előállító laboratóriumok is megjelentek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Tíz év alatt megtízszereződik a drogfogyasztók száma Nyíregyházán. A meglepő kijelentést Jászai Menyhért, a város alpolgármestere, a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tiszteletbeli elnöke tette a kábítószer elleni küzdelem idei világnapján. Az önkormányzati vezető állításának bizonyítására rendőrségi adatokat ismertetett: 1987-ben még mindössze 93 kábítószeres bűncselekmény történt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 1997-ben már 940, a 2004-es adat alapján pedig ez a szám már megközelítette a 6500-at, pontosabban 6463 volt.

A bulikon mindenki kipróbálja a drogot?

A növekvő kábítószer-fogyasztásról több mint elgondolkodtató tapasztalatokat szereztek a Nyíregyházával szomszédos Nagykállóban működő Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórház orvosai is. Erdélyi Ágnes, a gyógyintézet drogambulanciájának vezetője az MTI-Press kérésére válaszolva elmondta, hogy a részlegen megforduló, úgynevezett elterelésen lévők többsége nem talál semmi kivetnivalót a tiltott szerek használatában. Ők nem értik, hogy "mi a probléma", hiszen - mint állítják a szakembereknek - manapság a bulik velejárója a kábítószer-fogyasztás, ott mindenki kipróbálja a drogot…
Az elterelésen lévők azok, akik kisebb súlyú bűncselekménnyel buktak le. Önmaguknak csekély mennyiségű drogot szereztek be, kábítószert tartottak vagy tiltott hatóanyagú növényt termesztettek. Ennek kiderülése után önként vállalták az elterelést, szükség esetén az orvosi kezelést, illetve a megelőző, felvilágosító szolgáltatás igénybe vételét. Így ügyükben elkerülhetik a felelősségre vonást, megúszhatják a büntetést.
A nagykállói drogambulanciához az elterelésen lévőkön kívül a kábítószert kipróbálók vagy azt használók közül csak kevesen fordulnak segítségért. Pedig igen fontos lenne, hiszen a szer lassan, hosszú időn át bomlik le a szervezetből, így nagy a veszélye a hozzászokás rövid idejű kialakulásának. És annak is döntőnek kellene lennie az egyéni segítségkérés elhatározásában, hogy minél hamarabb fordul szakemberhez a drogfogyasztó, annál eredményesebb, sikeresebb az orvosi kezelés.
A szakemberek szerint már első droghasználatnál is megjelennek a különböző szerekre jellemző speciális hatások. Ez azonban olyan átmeneti toxikus állapot, amely után általában teljes a tünetmentesség, még a "másnaposságszerű" rosszullét sem jelentkezik. A hatóanyag viszont hosszabb ideig marad a szervezetben. Egy úgynevezett füves cigaretta elszívása után 72 órával a hatóanyag tartalomnak csak a fele bomlik le, míg a maradék "távozásához" további 3-5 napra van szükség. Ezért nagy a veszélye a rendszeres szerhasználat kialakulásának, ami viszont már személyiségváltozáshoz és egészségkárosodáshoz vezet, majd jön a függőség, amely a szervezet teljes leépülésével jár, ráadásul mindössze néhány év alatt.
Az orvosok ezért tartják a legfontosabbnak a megelőzést, az ismeretterjesztést. Szerintük a családnak, az iskolának, az oktatási intézmények közösségeinek, a barátoknak kell a legelső lépést megtenniük, hogy soha senki ne próbálja ki a kábítószert. Még kíváncsiságból sem, mert könnyen bekerülhet egy "ördögi körbe", ahonnan nincs vagy nagyon nehéz a kiszállás.

Külföldi érdekeltségű előállító helyek

A rendőrségi statisztika szerint 2011-ben Nyíregyházán 97 esetben indult eljárás - hivatalosan fogalmazva - "visszaélés kábítószerrel bűncselekmény alapos gyanúja miatt". A drogfogyasztók száma ettől persze jóval-jóval nagyobb.
Egy évvel korábban, 2010-ben 89 volt a kábítószeres bűnesetek száma. A bűnüldöző szakemberek folyamatos emelkedésről beszélnek, pedig - mint hangsúlyozzák - a drogügyekben gyakorlatilag százszázalékos eredményességgel dolgoznak, minden terjesztői esetet feltárnak, fellépnek a forgalmazók ellen. A 97 ügyben 105 gyanúsítottat hallgattak ki a nyomozók, és közöttük a kábítószer-terjesztők tizenöten voltak. Az utóbbiak száma egyébként szintén nő az utóbbi években, és ők új tevékenységgel is jelentkeznek: már kábítószer-előállító laboratóriumokat is működtetnek. Tavaly három ilyen illegális droglabort számolt fel a rendőrség, kettőt Nyíregyháza külterületén, Rozsrétszőlőben és egy kálmánházi tanyán, egyet viszont a belváros szélén, az egyik Városmajor utcai garázsban. A titkos laboratóriumokban mákőrleményből heroin alapanyagot készítettek, rendkívül veszélyes körülmények között. A nyomozók a három esetben felderítették a teljes elkövetői kört is, és valamennyien előzetes letartóztatásba kerültek, és ott várják a bírósági jogerős ítéletet. A felszámolt laborokban több száz kilogramm ledarált mákszármazékot foglaltak le a nyomozók, illetve kábítószer-előállításhoz használt főzőedényeket, főzőzsámolyokat, gázpalackokat, nagy mennyiségű desztillált vizet, sóoldatot és hígítót koboztak el. Előkerült a végtermék is, a heroinmassza, amelyet forgalmaztak volna. Mindhárom illegális droglaboratórium külföldi érdekeltséghez volt köthető, magyar társtulajdonosokkal és alkalmazottakkal.
A rendőrség szerint a nyíregyházi drogpiacon a fogyasztói kör több ezresre becsülhető, mert viszonylag könnyen tudnak kábítószerhez jutni. Az esetek döntő része azonban úgynevezett látenciában marad.
A fogyasztók lebuktatásakor a nyomozó hatóság általában él az érintettek elterelésre küldésével, olyannyira, hogy ők teszik ki a nagykállói drogambulancia betegforgalmának nagy részét.

A kábítószerfajták közül elsősorban amfetaminszármazékot és marihuánát árusítanak a nyíregyházi dílerek, de előfordult már a Gina nevű szer forgalmazása, sőt megjelentek a herbál partidrogok is. Az utóbbi interneten is rendelhető, sőt három gyógytermék boltban kínálták is a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen. Az üzleteket az önkormányzat segítségével a rendőrségnek sikerült bezáratni, tulajdonosaik ellen pedig eljárás indult.

A drogterjesztésben legújabban a postai csomagküldés is megjelent Nyíregyházán, a kábítószert így juttatják el a távoli szállítók a dílerekhez. Jó együttműködéssel a hatóságoknak több ilyen postai küldeményt sikerült lefoglalni az utóbbi időben.
A nyíregyházi rendőrkapitányság 2010-ben 11 millió forint értékű, 2011-ben viszont már 46,3 millió forint értékű kábítószert foglalt le. A legnagyobb mennyiség, 43,1 millió forint értékű drog ópiumszármazék volt, 1,2 milliárd értékű pedig kokain. Hasisból közel 300 ezer forint értékűt koboztak el, míg a többi kábítószer fajta marihuána és amfetaminszármazék volt.

A közvélemény "haragja" a diszkók ellen fordult

Nyíregyházán a helyi önkormányzat gesztorságában 2001. óta működik a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, amelynek 41 érintett hatóság, civil és egyházi szervezet a tagja. Szilvásiné Bojda Márta elnök tájékoztatása szerint a szerveződés is a megelőzésre teszi a hangsúlyt működésében, hogy lehetőleg egyetlen fiatal se próbálja ki a drogot. A kábítószer-fogyasztók döntő többsége ugyanis közülük kerül ki. És ha már meg is megtörtént a baj, ahhoz igyekeznek minden segítséget megadni, hogy az érintett "ki tudjon keveredni" a kábítószer labirintusából.
A nemzeti drogstratégia céljaival egyezően a szervezet igyekszik elérni, hogy a társadalom váljon érzékennyé a drogkérdések kezelése iránt, helyi közösségek növeljék problémamegoldó készségüket. Összefogással és összehangolt cselekvéssel tegyenek a kábítószer-fogyasztás elkerüléséért, szülők, hozzátartozók, pedagógusok és különböző segítők együtt lépjenek fel a drog ellen.
A megelőzésben a mindenkit érintő általános programok mellett külön figyelnek a veszélyeztetett helyzetben lévő társadalmi csoportokra, valamint a fokozott rizikójú egyénekre. Az utóbbiak speciális segítséget kapnak a prevenciónál.
Az elnök elmondta, hogy közreműködnek a drogproblémákkal küzdők gyógykezelésénél, valamint támogatják az érintett családokat is. A fórum egyfajta szociális munkát is ellát e téren, hogy javítson a családok helyzetén. Egyben szorgalmazza a gyógyító intézményi hálózat fejlesztését, a nemzetközi ajánlások átvételét, alkalmazását, az orvosi kezelést követő rehabilitáció erősítését.
A fórum célja között kiemelten szerepel a kábítószer-kínálat csökkentése is. A hozzáférés lehetőségét szeretnék minimálisra szorítani vagy kizárni, elsősorban az érintett hatóságok intézményrendszerének fejlesztésével, hatékonyságuk személyi és tárgyi feltételeinek további javításával. Szükségesnek tartják a terjesztés büntetésének további szigorítását, különösen a maffiaellenes törvénycsomagban, mert a szervezett bűnözés a drogfogyasztásnál tetten érhető.
A drogkínálat csökkentését - a megelőzés mellett - mások is sokszor hangoztatják. Szerintük például rugalmasabbá kellene tenni a tiltólistára kerülést. A kábítószer-előállítók ugyanis újabb és újabb szerekkel jelentkeznek, és azokat jó lenne lehetőleg már a megjelenésük pillanatában tiltólistára venni, hogy a hatóságok azonnal felléphessenek forgalmazóikkal és fogyasztóikkal szemben.
Általános vélemény szerint a közvélemény haragja a diszkók ellen fordult, sokan szorgalmazzák a rendteremtést a szórakozó helyeken és környékükön, a legtöbb kábítószert ugyanis ott hozzák forgalomba. Hiányolják a rendszeres ellenőrzést és razziákat, amelyek korábban gyakoriak voltak, és sok drogfogyasztó, sőt nem egy terjesztő is lebukott a rajtaütések eredményeképpen. Egyesek úgy vélik, hogy még a "fedett", titkos ellenőrzéseket, megfigyeléseket is indokolt lenne általánossá tenni.
A diszkók és a szórakozóhelyek tulajdonosainak felelősségét is sokan felvetik. Szerintük a tulajdonosokat felelőssé kellene tenni egységeik rendjéért, és ha ott kábítószerhez juthatott bárki, az időszakos vagy végleges bezárástól sem kellene visszariadniuk a hatóságoknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.