Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Február 04. 09:02, csütörtök | Helyi
Forrás: Székesfehérvár MJV Hírportál

Tiszta vizet a pohárba - az önkormányzati cégvezetők bérezéséről

Tiszta vizet a pohárba - az önkormányzati cégvezetők bérezéséről

Az önkormányzati cégek munkatársainak juttatásairól tartott sajtótájékoztatót dr. Cser-Palkovics András frakcióvezető és Vargha Tamás tanácsnok. Az elmúlt években világossá tették: fontos, hogy az önkormányzati cégek a város tulaj

Elhangzott, hogy az elkövetkezendő napokban találkoznak önkormányzati cégvezetőkkel. „Természetesen, amikor azt mondjuk, hogy köztulajdonban kell lennie, akkor azt is mondjuk, hogy hatékonyabbnak kell lennie. Ezeknek a cégeknek a közbizalmat is szolgálnia kell és nem akarunk BKV-s típusú szerződéseket látni, illetve ha ilyenek voltak is, akkor ezeket nyilvánosságra kell hozni és módosítani kell.” – mondta Cser-Palkovics András. Javasolták a múlt heti közgyűlésen, hogy álljon fel egy munkacsoport, aminek a munkája lesz, hogy az önkormányzati cégek menedzsmentjének szerződései vizsgálja. Megengedhetetlenek tartják, hogy szerződések magas végkielégítéseket vagy teljesítményelvárás nélküli prémiumokat tartalmazzanak. Az ezt vizsgáló munkacsoport egyértelműen meghatározza a bérezési feltételeket és a prémiumokat is. Kiemelte, hogy a teljesítményt kell elismerni, nem lehetnek automatikus prémiumok, aminek végrehajtását a cégek felügyelőbizottságainak kell ellenőriznie. Nem lehet szó 12 havi vagy annál nagyobb végkielégítésekről ennek maximuma 3-6 hónapot nem haladhat meg. Olyan „érdekes találmányokat”, mint a titoktartási pénzt meg kell szüntetni. Elhangzott, hogy léteznek olyan határozott idejű munkaszerződések, amik 2010 végén lejárnak és 12 havi végkielégítést tartalmaznak hat havi titoktartási pénz mellett. Mintegy 20-30 hasonló munkaszerződésről lehet a városi cégeknél.

 A jó vezetőt persze meg kell fizetni, hogy jó cégei legyenek Székesfehérvárnak. Fontosnak tartják, hogy egységes, jól meghatározott tulajdonosi elvárás fogalmazódjon meg és a város végre tulajdonosként kezelje a cégeit. Az a cél, hogy meghatározott keretek között keressenek jól ezek az emberek.

 Cser-Palkovics András elmondta, hogy ameddig a közszolgáltatások kötelező feladatot jelentenek az önkormányzatoknak, addig egyértelműen köztulajdonú cégeknek kell ezeket végeznie. Kiemelte, hogy a fehérvári hulladékkezelést végző cégek a Depónia és a Székom önkormányzati tulajdonrészének növelésére meg kell kezdeni a tárgyalásokat. Mint mondta a múlt heti Közgyűlésen a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásba nem az 51 százalékos városi tulajdonú Depóniát és nem a 25 százalékos önkormányzati tulajdonú Székomot, hanem a Városgondnokságot delegálták tagként. A döntés másik része pedig, hogy az igazgatóságba nem a korábbi delegáltakat, hanem Bozai Istvánt a Városgondnokság vezetőjét jelölte. Kezdeményezik, hogy az önkormányzatnak el kell kezdenie a tárgyalásokat arról, hogy visszavásárolja a város a 75 illetve 49 százalékát ezeknek a cégeknek azon az értéken, amit ebben a pillanatban érnek. Azt a lehetőséget keresik, hogy a két fél asztalhoz üljön.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.

2024. Március 21. 09:19, csütörtök | Helyi

Kevesebb halálos közúti baleset történt Fejér Vármegye útjain

Ülésezett a Fejér Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság, a március 20-ai évértékelőn vármegyei közlekedési szakemberek és együttműködő civilek vettek részt.