Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. November 04. 14:04, csütörtök | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Teljesítőképessége határához közelít a horvát egészségügyi rendszer

Teljesítőképessége határához közelít a horvát egészségügyi rendszer

A koronavírus-járvány okozta leterheltség miatt teljesítőképessége határához közelít Horvátország egészségügyi rendszere - közölte szerdán az N1 horvát kereskedelmi hírcsatorna.

Julije Mestrovic, a spliti kórház igazgatója rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a sürgős műtétek kivételével minden más vizsgálatot és beavatkozást elhalasztanak. Mint mondta, a legnagyobb problémát a szakképzett munkaerő hiánya okozza.

Kiemelte: a kórház rendelkezik elég betegággyal és felszereléssel, de a dolgozók annyira le vannak terhelve a Covid-betegek ellátásával, hogy el kell halasztaniuk a nem sürgős műtéteket. Arra kért mindenkit, hogy oltassa be magát, mert egyedül úgy tudnak megküzdeni a kórral, ha kórház működőképes marad.

Az észak-horvátországi kórházak attól tartank, hogy ha tovább terjed a járvány, húsz napon belül nem maradnak szabad ágyak az intézményekben. Zágrábban a klinikák a kapacitásaik 70-80-an százalékát már kihasználták.

A háziorvosok is túlterheltségre panaszkodnak. Elmondásuk szerint nem tudják teljesíteni azt a miniszteri rendeletet, amely szerint november 15-ig a törzskartonnal rendelkező, 65 évnél idősebb pácienseiket meg kell keressék és fel kell ajánlják számukra a védőoltást. Azon idősek esetében pedig, akik nem tudnak elmenni a rendelőbe, kötelesek lennének házhoz menni.

Erre a munkaidőn belül nincs kapacitás. Az orvosi rendelők tele vannak betegekkel, és megkezdődött az influenza elleni oltások beadása is - hangoztatták.

Az elmúlt 24 órában 4573 új koronavírus-fertőzést azonosítottak az országban, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 41-en haltak meg. Kórházban 1634 beteget ápolnak, közülük 198-an vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 916 565-en kaptak védőoltást - a jogosultak 47, a felnőtt lakosság 56 százaléka - közülük 1 802 284-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 3456 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a járvány kezdete óta ez a legmagasabb napi adat. A Covid-19 szövődményei miatt 18 Covid-beteg halt meg. A szlovéniai koronavírusos betegek közül 670-en vannak kórházban, 159-en intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 190 145-en kaptak védőoltást, közülük 1 120 575-en már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 53 százaléka.

A szlovén kormány csütörtöki ülésén dönt az újabb szigorítások bevezetéséről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése