Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Július 04. 13:29, hétfő | Életmód
Forrás: egeszsegkalauz.hu

Teljesen kikészíti ereinket a kánikula! Ezt javasolja ilyenkor az érsebész

Teljesen kikészíti ereinket a kánikula! Ezt javasolja ilyenkor az érsebész

A nyári hőségben vénáink kitágulnak, lábaink pedig elnehezülnek, éjszaka görcsölnek.

Az érsebész szerint a vénák megtámasztása kompressziós kezeléssel átmeneti megoldást jelenthet a panaszok csökkentésére.

A nagy melegben fokozódik a bőr vérellátása, a vénák pedig kitágulnak. Jelentős a szerepe a vénáknak, (más nevükön a visszereknek) az életünkben, hiszen ezeken keresztül áramlik vissza a vér a végtagokból a szív felé. Ezt a folyamatot a vénák falában lévő billentyűzet és az izomműködés pumpafunkciója biztosítja.

Előfordul azonban, hogy a billentyűzet nem zár jól, a véráramlás lelassul, a vénák fala pedig kitágul, amelyet a köznyelv helytelenül visszerességnek nevez. Visszere ugyanis mindenkinek van, visszértágulata azonban "csak" a lakosság 30-35 százalékának. A nagy meleg erre a folyamatra rásegít, a vénák kitágulása miatt pedig elnehezedő, fájdalmas láb alakul ki, amely akár zsibbadhat, viszkethet is.

Engedje meg magának: 35 év felett szűrés!
Sokan csak legyintenek, a hőmérséklet csökkenésével majd a panaszok is elmúlnak, a kitáguló vénák miatt létrejött visszértágulatok azonban idővel tartós vénás elégtelenséget, lábszárfekélyt, trombózist, súlyos esetben tüdőembóliát is okozhatnak. 35 év felett mindenkinek tanácsos lenne részt venni egy érsebészeti szűrővizsgálaton, amely ultrahanggal történik, fájdalom- és kockázatmentes.

A szakember szerint a magas hőmérséklet tovább rontja a visszértágulatok állapotát, ezért jobb megelőzni a panaszok felerősödését.

"A visszértágulatok állapotától függően megoldást jelenthet a műtét, de akár a gyógyszeres, illetve kompressziós kezelés is, amely az egyik leghatékonyabb kezelési módszer a visszérgyógyászatban. A vénák megtámasztása és összenyomása jóvoltából csökkenthető a pangó vérmennyiség, elősegíthető a nyirokkeringés fokozása, a duzzanat csökkentése, valamint a szöveti vérellátás fokozása. A kompressziós terápiával szűkíthetőek a vénák falai, ezáltal javítható a vénabillentyűk működése, záródása, ennek köszönhetően pedig javul a vér áramlási sebessége is" – fogalmazott Dr. Szabó Attila PhD. érsebész, visszérspecialista.

egeszsegkalauz.hu

Címkék: egészség, kánikula

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.