Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Június 13. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Tanulmány: a stressz is felelős lehet az őszülésért

Tanulmány: a stressz is felelős lehet az őszülésért

A stressztől valóban őszül a haj, mivel elpusztítja az őssejteket - állítja egy tanulmány.

Egerekkel végzett vizsgálatok kimutatták, van igazság abban a mondásban, hogy a gondoktól őszül az ember. A haj és a bőr színét melanocita, azaz pigmentet termelő őssejtek határozzák meg, amelyek a hajhagymának nevezett mirigyben, a hajtőnél találhatók - írja a The Daily Telegraph online kiadása a New York Egyetem kutatóinak a Nature Medicine-ben megjelent tanulmánya nyomán.
Mayumi Ito és kollégái felfedezték, hogy a stressz elvándorlásra sarkallja a pigmentsejteket, és nem is alakulnak ki újak helyettük, ezért a szőrszálak elveszítik színűket, szürkék, majd fehérek lesznek.
A kutatók azt vizsgálták, hogyan viselkednek az őssejtek, amikor elhagyják a hajhagymákat, hogy meggyógyítsák a sérült bőrt.
"A stresszhormonok arra serkentik ezeket a sejteket, hogy a hajhagymákból a károsodott bőrfelülethez vándoroljanak" - mondta Ito.
Az őszülést alapvetően a pigmenttermelő őssejtek kimerülése és pusztulása okozza, mely az életkor velejárója, és a stressz hatásai ehhez hasonlatosak.
"Ha jobban megismerjük a melanociták vándorlását, javítani tudjuk más bőrpigmentációs zavarok kezelését" - tette hozzá Ito.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.