Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Április 10. 12:29, péntek | Helyi

Székesfehérvár polgármesterének kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedései

Székesfehérvár polgármesterének kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedései

A kormány meghosszabbította a kijárási korlátozásokat.

Megadta egyben a polgármestereknek a jogot, az ezzel járó felelősséggel, hogy a húsvéti időszakra szigorításokat rendelhessenek el az általuk vezetett településekre. Ezért a mai napon 14:00 órától április 13-án (hétfőn) 24:00 óráig a közterület használatára vonatkozó – az állami szabályokhoz képest további – szigorításokat rendeltem el, és – a kedd utáni időszakra is tekintettel – ajánlásokat fogalmaztam meg - írja Székesfehérvár polgármestere.

"Ezen intézkedések megalkotásakor az elmúlt napokban a megyében (és bár hivatalos adatot erről sajnos a polgármesterek nem kapnak, de minden bizonnyal városunkban is) sajnos gyorsan emelkedő betegszámot, valamint az alábbi szempontokat vettem figyelembe:

1. A legfontosabb az ember – a járványhelyzetben pedig az ember életének és egészségének védelme.
2. Kiemelkedően fontos a járvány lassítása, az egészségügyi ellátórendszer, különösen a Szent György Kórház tehermentesítése. Ennek a küzdelemnek az eredményessége érdekében álláspontom szerint szigorításokra van szükség.
3.Az emberek többsége elfogadja és támogatja a szigorúbb szabályozást. Az emberek jelentős része hetek óta betartja azokat a kéréseket, szabályokat, amelyeknek a lényege, hogy aki teheti, maradjon otthon. Köszönöm az együttműködést idősnek és fiatalnak egyaránt.
4. Ez a szabályozás sajnos rendkívül rövid időtartamra lehetséges. Az ajánlások ezért olyan javaslatokat tartalmaznak, amelyeket magam kötelezően is előírnék. Álláspontom szerint szükség lenne a szabályozásukra, de három napra nincsen értelme, hosszabb távon viszont, megfelelő felkészülési időt hagyva szerintem kötelezettségként kellene előírnia az államnak, esetleges további felhatalmazás alapján az önkormányzatnak.
5. Az intézkedések bevezetésére az arról szóló tájékoztatásra nyitva álló rendkívül rövid idő.
6. Ebben az időszakban is sok mindent lehet csinálni, amivel az egyén sem magát, sem másokat nem veszélyeztet, ezért a szigorítás nem lehet öncélú, hanem észszerűnek kell lennie.
7. Az önkormányzat minden háztartásba eljuttatott két maszkot, amelyek az alapvető és ebben a helyzetben is nélkülözhetetlen feladatok elvégzéséhez rendelkezésre állnak. Az orr és a száj eltakarására a maszkok mellett többféle textil is alkalmas, amellyel az alapvető védekezési cél biztosítható.
8. Ebben a mostani időszakban mindenkinek arra érdemes koncentrálnia, ami valóban nélkülözhetetlen. Természetesen ez kiterjed különösképpen a munkába járásra, hiszen a munkahelyek megvédése egyben kiemelkedően fontos társadalmi és szociális cél is kell, hogy legyen.
A szabályozás fő célja, hogy mindenfajta csoportosulást kerülni kell!

A szabályozás fő célja, hogy mindenfajta csoportosulást kerülni kell!

Ezen alapelvek figyelembevételével, a közgyűlést alkotó frakciók – egyébként szigorítást támogató – véleményének meghallgatása után a mai nappal az alábbi rendelkezéseket hoztam:

1. A legfontosabb alapelv, hogy a hétfőn éjfélig tartó időszakban Székesfehérváron a közterületeken és közparkokban tartózkodni, illetve a lakhelyet és tartózkodási helyet elhagyni csak alapos indokkal lehet, valamint mindenfajta csoportosulást kötelezően kerülni kell.
2. Engedélyezett a munkavégzés, hivatásbeli kötelezettség ellátása, az egészségügyi ellátás, állatok esetében a sürgősségi orvosi ellátás igénybevétele, illetve szigorúan korlátozottan az egyéni szabadidős tevékenység.
3. Alapos indoknak minősül a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás.
4. A húsvéti időszakra tekintettel engedélyezett az egyéni hitéleti tevékenység gyakorlása céljából történő közterület-használat.
5. Ellátási szempontból csak az élelmiszerboltok, a piacok, a gyógyszertárak, a dohányboltok, a benzinkutak, valamint a virágüzletek kereshetőek fel. Kizárólag az időpontfoglalással rendelkező vendégek igénybe vehetik a fodrászati és szépségápolási szolgáltatásokat. Továbbá a szállítási és pénzügyi szolgáltatásokat is igénybe lehet venni. Kérem ennek a szabálynak a figyelembe vételét a következő napok nyitva tartása tekintetében minden egyéb kereskedelmi és szolgáltató egységtől.
6. A közterület használatának tilalmát rendeltem el – egészségügyi szükséghelyzet kivételével – a 18 év alattiaknak 20 órától másnap reggel 6 óráig.
7. Háziállatot sétáltatni kizárólag a lakóhely, tartózkodási hely vagy magánlakás bejáratától számított 1000 méteres körzeten belül, maximum 30 perc időtartamban lehet.
8. Közterületen – a nem egy háztartásban élők kivételével – kizárólag egyedül, más személytől legalább 10 méteres távolságot tartva lehet tartózkodni.
9. Közterületen sporttevékenységet kizárólag egyedül, kizárólag a lakóhely, tartózkodási hely vagy magánlakás bejáratától számított 1000 méteres körzeten belül, és más személytől legalább 10 méteres távolságot tartva lehet végezni.
10. Közterületeken kötelező a védőmaszk, vagy más az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viselete.

A rendelet szabályainak be nem tartása a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősül, ami 10.000 Ft-tól 50.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal szankcionálható. A célunk nem a büntetés, hanem a figyelemfelhívás, valamint egészségünk védelme érdekében a szabályok betartása és betartatása! Bár reméljük, hogy nem lesz ilyenre szükség, de amennyiben bírságolás történik, úgy a bírság összegét a járvány elleni védekezési alapba csoportosítjuk át.

A rendelet betartatásában a rendőrség, a honvédség és a polgárőrség közreműködését kértem, valamint fokozott ellenőrzésre utasítottam a közterület-felügyelőket.

FONTOS, hogy fenntartunk minden olyan korlátozást, amelyet a lezárható közösségi terek esetében korábban már bevezettünk. Azaz továbbra is le van zárva valamennyi fedett, illetve szabadtéri sportpálya (pl.: Bregyó közi Szabadidőközpont, Túrózsáki úti sportpálya), valamennyi játszótér és a Koronás Park. A mai nappal lezárásra kerül a Sóstó Természetvédelmi Terület is.

A hatósági jelenlét és a szabályok betartásának ellenőrzése fokozott lesz azoknál a közösségi tereknél, amelyek elhelyezkedésük, kialakításuk okán nem zárhatóak (pl. Halesz, Palotavárosi tavak, Csónakázó-tó, Rózsa liget).

A rendelet természetesen nem tiltja és nem is tilthatja a Székesfehérvárra be- és kiutazást.

Tekintettel arra, hogy sajnos a mostani szabályozás lehetősége alig több mint három napra szól, így a rendelkezések mellett az alábbi, hosszabb távú ajánlásokat is megfogalmazom, kérve, hogy az érintettek tartsák be, és továbbra is alkalmazzák:

1. A kereskedelmi egységekben javaslom, hogy – ha eddig nem tették meg –, a dolgozók és vásárlók egészségének védelme érdekében javaslom az üzletek üzemeltetőinek, hogy vezessenek be biztonsági intézkedéseket:

- a vásárlók közötti 1,5 méteres távolság megtartásának érdekében az elárusító tér méretének figyelembevételével limitálják az egyidejűleg az üzlet elárusító terében tartózkodók számát,

- a vásárlás és sorban állás során a 1,5 méteres távolság megtartását követeljék meg,

- az üzletek biztosítsák a dolgozóiknak a védőkesztyűt és védőmaszkot, és írják elő azok használatát,

- a biztonsági intézkedésekről, a vásárlók számára javasolt magatartási szabályokról az üzlet bejáratánál tájékoztassák a vásárlókat.

2. A biztonságos vásárlás érdekében javaslom a vásárlóknak, hogy

- az üzletekben a vásárlás során viseljenek maszkot,

- törekedjenek a vásárlást a lehető legrövidebb idő alatt elvégezni,

- lehetőség szerint válasszák az érintés nélküli bankkártyás fizetést,

- tartsák be az üzletek által maghatározott biztonsági előírásokat.

3. A közösségi közlekedésben dolgozók és az utazóközönség egészségének megőrzése érdekében javaslom, hogy

- a közösségi közlekedést biztosító Volánbusz gondoskodjon arról, hogy az autóbuszvezetők munkavégzésük során viseljenek védőmaszkot és védőkesztyűt,

- az utazók a közlekedési eszközök igénybevétele során viseljenek védőmaszkot.

Tudom, hogy ez az időszak mindenki számára nagyon nehéz. Különösen igaz ez az idős emberekre és a fiatalokra. Tudom, hogy a Húsvét kiemelkedő hitéleti időszak, tudom, hogy családi ünnep is, tudom, hogy gyönyörű tavaszi idő várható, de semmi sem lehet fontosabb most a védekezésnél, az emberi élet mentésénél és az egészség megőrzésénél. Ezért a szabályok betartását kérem mindenkitől! Nem azért, mert rendeletben van, és nem azért, mert be nem tartásuk szankcióval jár, hanem mert most ez mindenki érdeke. Ha valaki ezeket a szabályokat nem tarja be, az nem a polgármestert, a kormányt, a rendőrt, hanem elősorban saját magát csapja be. Biztos vagyok azonban abban, hogy a fehérvári közösség – különösen ebben a nehéz időszakban – szabálykövető, és vigyáz magára, vigyáz egymásra is.

Nagypéntek van, a nap, amikor a keresztény világ Jézus szenvedésére emlékezik. A szenvedésre, a mélypontra gondol, de teszi ezt minden évben a húsvéti öröm elérésének reményében. Hiszem, hogy a feltámadás ünnepének idén, ebben a rendkívüli helyzetben még fontosabb az üzenete, miszerint az örök megújulás győzedelmeskedik majd. A különleges idők különleges imát kívánnak: „Add Uram, hogy áldás legyek másoknak!”

Székesfehérvár polgármestereként számítok Önökre, számítok minden fehérvárira! Közösen, százezren egy csapatban! Áldott Húsvétot kívánok! Vigyázzunk egymásra!"

Cser-Palkovics András
Székesfehérvár polgármestere

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.

2024. Március 21. 09:19, csütörtök | Helyi

Kevesebb halálos közúti baleset történt Fejér Vármegye útjain

Ülésezett a Fejér Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság, a március 20-ai évértékelőn vármegyei közlekedési szakemberek és együttműködő civilek vettek részt.