Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Április 11. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség | Bokor Réka

Súlyos ellenőrzési hiányosságokat tárt fel az ÁSZ

Súlyos ellenőrzési hiányosságokat tárt fel az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék a gazdasági kamarák közfeladatai ellátására fordított költségvetését vizsgálta, valamint gyakorlati képzést szervező gazdálkodó szervezeteket ellenőrzött. Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a hét területi kereskedelmi és iparkamara, azok békéltető testületei, valamint két területi agrárkamara megfelelően és szabályosan használta-e fel a közfeladatai elvégzésére kapott támogatásokat. A vizsgálat nagyarányú jogszabálysértő magatartást tárt fel.

2012-ben a szakképzési hozzájárulás felhasználásának célszerűségét vizsgáló ellenőrzés már megkezdődött, ehhez kapcsolódott az ÁSZ legújabb vizsgálata is – mondta el Domokos László, elnök. Az ellenőrzött gazdálkodó szervezetek vizsgálata nagyon kedvezőtlen eredményeket hozott.

Ugyan a gazdasági kamarák nem tartoznak az államháztartás körébe, mégis ellenőrizték őket, mert közfeladatot látnak el. A gazdálkodó szervezetek és 122 gyakorlati képzőhely vizsgálata 2009-2011 viszonylatában zajlott és sok milliárd forintnyi közpénzt, ezres nagyságrendű szakképzési helyet, és több tízezer diák képzési körülményeit érintette – ismertette a Számvevőszék vezetője.

A vizsgálat kimutatta: a vizsgált szervezetek majd fele megsértette a szakképzési törvény nyilvántartások vezetésére vonatkozó előírásait, így nem volt igazolt a tanulók gyakorlati foglalkozáson való rendszeres részvétele. Ez társadalmi szempontból azért nagyon lényeges, mert a szülők nem tudják nyomon követni, hogy gyermekük valóban részt vesz-e egy-egy gyakorlati képzésen.

E gazdasági szervezetek ebben az időszakban mintegy 380 millió forintot számoltak el szakképzési hozzájárulási kötelezettség csökkentéseként, s mintegy 112 millió forintot igényeltek vissza.

'Ellenőrzés nélkül sem az állami sem a nem állami szektorban nem lehet közpénzt elkölteni; a transzparenciát, az átláthatóságot biztosítani kell' – szögezte le Domokos, hozzátéve, hogy a grandiózus ellenőrzés eredményei nagy súlyt kell kapjanak a törvényalkotásban, mert az elszámoltathatóság, átláthatóság szempontjából rendszerszintű újragondolásra van szükség ezen szervezeteknél.

Két közfeladatot ellenőriztek: a szakképzési tevékenység ellátását és a gazdasági kamarák békéltető testületeinek működését, mert a közfeladatra kapott támogatások majd 95 százalékát ez a két terület fedi le – ismertette a részleteket Makkai Mária, felügyeleti vezető. A vizsgálat kiterjedt arra is: valóban a megadott célra használták-e fel a közpénzeket, ezek felhasználása, elszámolása és nyilvántartása szabályos volt-e.

Megállapítások:

A támogatás felhasználás ellenőrzési rendje szabályozatlan, hiányos. Ennek következménye a nem rendeltetésszerű és nem szabályszerű felhasználás, a nem megfelelő számviteli nyilvántartás, valamint a szabálytalanul elszámolt békéltető testületi díjak és költségtérítések. Súlyos probléma, hogy a kamarai ellenőrzések szabálytalanságtól való visszatartó erő hiányzik, a kontroll csak elméletben létezik, nem történnek meg helyszíni ellenőrzések.

Ezek következménye, hogy a gazdálkodó szervezetek 44,1 százaléka nem, vagy hiányosan vezette a szakképzési tevékenységet igazoló foglalkozási naplót - így nem igazolt a gyakorlati képzés megtörténte. Továbbá 38,1 százalékuk szabálytalanul állapította meg a szakképzésben résztvevő tanulók alap vagy kiegészítő pénzbeli juttatását.

Összességében megállapítható, hogy 62,8 százalékban szabálytalan volt a szakképzési hozzájárulás bevallása és nyilvántartások vezetése – ismertette a felügyeleti vezető.

A mai naptól kezdve 30 munkanapon belül a vizsgált szervezetek intézkedési tervet kell küldjenek az ÁSZ-hoz, melynek tartalmaznia kell az arra vonatkozó cselekvési tervet, hogyan kívánják elkerülni a jövőben az ÁSZ által feltárt szabálytalanságokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.