Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 13. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Összeegyeztethetetlenek a muszlim és az amerikai értékek?

Összeegyeztethetetlenek a muszlim és az amerikai értékek?

Tíz évvel a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után az amerikai Public Relegion Research Institute közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak ambivalensen viszonyulnak az ország muszlim közösségéhez.

A felmérés szerint a megkérdezettek 58 százaléka pozitívan áll az amerikai muszlimokhoz, sőt 54 százalékuk úgy gondolja, hogy az amerikai muszlimok az amerikai vallási közösségek egyik fontos részét alkotják. Ugyanakkor az amerikaiak 46 százaléka kellemetlenül érzi magát, ha otthona közelében mecsetet építenek, 47 százalékukat pedig zavarja, ha a muszlim nők burkát hordanak. Hasonló arányban vannak (47%) azok, akik szerint az iszlám és az amerikai értékrend összeegyeztethetetlen. Ennek megfelelően 61 százaléka elutasítja annak lehetőségét, hogy a muszlimok a Sária jogrendszert alkalmazzák amerikai földön.

A megkérdezettek 60 százaléka szerint túl sok amerikai gondolja azt, hogy a muszlimok terroristák. Érdekes azonban az a különbség, hogy a megkérdezetteknek csak 48 százaléka szerint nem igazi muszlim az, aki hitére hivatkozva erőszakos cselekményt hajt végre, azaz az erőszakos cselekményt az amerikaiak több mint fele a muszlim vallással összeegyeztethető cselekedetnek tartja. A keresztény amerikaiak körében ez a feltételezés 83 százalékban él.

Az amerikaiak 53 százaléka úgy érzi, hogy ma kevésbé fenyegeti őt a terrorizmus, mint 9/11 előtt. Ám a biztonságnak ára van, hiszen 77 százalékuk szerint ma az amerikaiak kevésbé szabadok, mint tíz évvel ezelőtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.