Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 14. 08:33, kedd | Helyi
Forrás: vg.hu

Sokat változott a magyar építőipar egy év alatt – negatív irányba

Sokat változott a magyar építőipar egy év alatt – negatív irányba

Szeptemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az építőipar ágazatain belül 2023 harmadik negyedévében a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben emelkedtek az árak a legnagyobb mértékben (13,9 százalék), miközben az épületek és az egyéb építmények építése vonatkozásában 12,2 és 12,6 százalékkal nőttek 2022 harmadik negyedévéhez mérten. Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, ezen belül a munkabérek emelkedése és egyes építőanyagok drágulása okozta. Az építőipar árai 1,5 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

Szeptemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 9,5 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké viszont 0,4 százalékkal nőtt. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,8 százalékkal kisebb volt az augusztusinál. 2023 harmadik negyedévében az építőipar termelői árai 13,1 százalékkal emelkedtek az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva.

Mennyit változott a magyar építőipar egy év alatt?

Szeptemberben:

- a két építményfőcsoport szerinti termelés ellentétesen alakult, az épületeké 9,5 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 0,4 százalékkal gyarapodott.
- Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 19,8, az egyéb építmények építésében 3,7 százalékkal nagyobb volt a termelés.

A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 24,2 százalékkal visszaesett.

- A megkötött új szerződések volumene 32,0 százalékkal csökkent. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 43,9, az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések volumene 2,7 százalékkal esett vissza.
- Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 30,6 százalékkal elmaradt a 2022. szeptember végitől, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,4, az egyéb építményekre vonatkozóké 42,6 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Hogyan alakultak az építőipari árak szeptemberben?

Az építőipar ágazatain belül 2023 harmadik negyedévében a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben emelkedtek az árak a legnagyobb mértékben (13,9 százalék), miközben az épületek és az egyéb építmények építése vonatkozásában 12,2 és 12,6 százalékkal nőttek 2022 harmadik negyedévéhez mérten.

Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, ezen belül a munkabérek emelkedése és egyes építőanyagok drágulása okozta.

Az építőipar árai 1,5 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

Milyen volt az első kilenc hónap idén az építőiparban?

Az építőipari termelés 4,7 százalékkal csökkent. Ahogy a Világgazdaság korábban megírta, az építési beruházási célú közbeszerzések értéke egy év alatt majdnem negyedére, 2250-ről 620 milliárd forintra csökkent, a vállalati megrendelések alól a magas finanszírozási költségek húzták ki a talajt, és a magas kamatkörnyezet negatív hatással volt a lakosság lakáshitel-felvételi szándékára is. Piaci szereplők szerint az építőanyag-piac jövőre érhet a mélypontjára, de az árak nem csökkennek tovább.

Megrendeléshiányra panaszkodnak az építőipari cégek, az exportra dolgozók kivételek

Kevesebb megrendelésre számít az épületépítéssel foglalkozó vállalkozások többsége mind a közbeszerzési, mind a magánmegrendelői piacon – derült ki az ágazati szövetség felméréséből. Miközben a lakosság kivár, az exportra dolgozó cégeknek bőven van megrendelésük. A bérek infláció alatt, átlagosan 11 százalékkal emelkednek a szektorban.

vg.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.