Hírek
2017. Szeptember 11. 07:13, hétfő |
Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu
Sajtkészítést és lekvárfőzést is láthattak a látogatók az Interaktív Termelői Vásáron

Szombaton első alkalommal rendezték meg a Fejér Megyei Interaktív Termelői Piacot, ahol a termelők, gazdák bemutatták, hogyan készülnek az egészséges élelmiszerek, hogyan élnek az állatok, milyenek a zöldséges kertek.
Láthattunk mézpergetést, a rétestészta nyújtást, a szőlő préselést, lekvárfőzést és a sajtkészítést is.
Az I. Fejér Megyei Interaktív Piacot szombaton délelőtt Dr. Schmidt Andrea, a Fejér Megyei Kormányhivatal osztályvezetője és Kutai Tibor, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Fejér megyei területfelelőse nyitotta meg, majd a színpadon egymást követték a látványos produkciók, a bemutatók között népzenészek léptek fel. Ezzel párhuzamosan várták a látogatókat, érdeklődőket a vidéki helyszíneken is.
A Balatoni úti Jancsár piacon kívül Orondpusztán lehetett megnézni a teheneket, kecskéket, a sajtkészítés folyamatát, a Pátka melletti gazdaságban a mangalicákat, szürkemarhákat, bivalyokat, Móron a Hétkúti Ökofarmon a bio zöldségtermesztést a fóliasátrakban és a szabadföldön.
A Jancsár piacon a sajtkészítést a Drávai Családi Értékteremtő Gazdaság mutatta be az érdeklődőknek. Drávainé Schwáb Zsuzsa elmondta, hogy portékáikat az „ősök” egyszerű receptúrái alapján készítik, eleget téve a mai kor szabályainak is. Aki kíváncsi a gazdaságukra, felkeresheti Csóron a Gacsó látványtanyát is a hét minden napján, este 6 és 8 óra között.
A bemutatón, a hagyományos érlelésű sajt készítésénél először felmelegítették a 6%-os zsírtartalmú, Jersey tehéntejből készült tejet, azután oltóanyag került bele. Húsz perc várakozás után felvágták és megformázták a sajtokat. Az interaktív piac résztvevői lekvár-főzést is láthattak a színpadon, az elkészült őszibarack lekvárt bárki megkóstolhatta.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 24. 07:25, csütörtök | Helyi
95 907-en nyertek felvételt a magyar felsőoktatásba
Az elmúlt másfél évtized legsikeresebb felvételije az idei, 95 907-en nyertek felvételt a sikeres, megújult magyar felsőoktatásba
2025. Augusztus 04. 11:03, hétfő | PR
Az èrett bor ès a vadászat ünnepe– ilyen volt a 20. Jakab Napok Sümegen
Sümeg nem csupán a történelmi váráról híres, hanem immár húsz éve egy olyan hagyományőrző fesztiválnak is otthont ad, amely egyesíti az érett bor, a vadászat és a magyar kultúra legszebb elemeit.
2025. Augusztus 04. 10:23, hétfő | PR
Érettségizett, rászoruló fiatalok jelentkezését várja a Corvinus a következő tanévi felkészítő tehetségprogramjába
Folytatódik a Corvinus Egyetem Illyés Gyula Programja