Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Augusztus 15. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Saját zsebből megfizethetetlen a meddőségi kezelés

Saját zsebből megfizethetetlen a meddőségi kezelés

Miközben Magyarországon is egyre nagyobb problémát jelent a meddőség, az egészségbiztosító évek óta nagyjából változatlan összeggel járul hozzá a kezelésekhez. Ez évente megközelítőleg 2,5 milliárd forintot jelent – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának közléséből, amelyről a Világgazdaság számol be.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól azt is megtudtuk, hogy ehhez – a tavalyi adatok alapján – évente még mintegy 1,4 milliárd forint jön, amely összesen kilenc, különböző márkanevű, meddőség kezelésében használt készítmény tb-támogatása.

A KSH adatai szerint Magyarországon megközelítőleg 150 ezer olyan pár él, akik legalább egy éve hiába várnak gyermekre. Közülük azonban nem mindenki veszi igénybe a közintézményekben és az OEP-pel szerződött magánintézményekben elvileg térítésmentes meddőségi kezelést. A legnagyobb esetszámnak évek óta az inkább vizsgálatnak minősülő spermiumanalízis számít, 2010 és 2012 között évente 18,5–19 ezer, tavaly már majdnem 24 ezer ilyen elemzés készült, ez viszont összesen nem került többe 7,5, illetve 9,2 millió forintnál.

Nem rengetik meg a tb-költségvetést az inszeminációra fordított kiadások sem: az évi 3–4 ezer, egyre csökkenő számú eset összesen 17–20 millió forintba kerül. (Ennél az eljárásnál hormonkezeléssel serkentik tüszőérésre a petefészket, majd tüszőrepedést váltanak ki, és a korábban levett spermiumot befecskendezik a méhüregbe.)

Ennél eggyel nagyobb nagyságrend, 136–138 millió forint az, amit a petevezeték átjárhatóságát biztosító beavatkozásokra áldoz évente az egészségbiztosító. Ezt a kezelést 5,5–6 ezer nőnél végzik el évente.

A legtöbbe kétségkívül a mesterséges megtermékenyítés kerül, amely esetenként ugyan „csak” mintegy 300 ezer forint, ám páronként összesen öt ilyen kérhető térítésmentesen. Az évi 6–6,5 ezer lombikbébi-program finanszírozása a meddőségi kezelésekre kifizetett legnagyobb tétel: éves szinten 2,1-2,3 milliárd forint.

Az adatok azt mutatják, hogy a meddő párok közül csak nagyon kevesen vállalják a további tortúrát, illetve képesek azt saját zsebből megfinanszírozni: 2009-ben 160, 2010-ben mindössze 55 ilyen pár volt.

A meddő párokkal országszerte 12 intézet foglalkozik, ezeknek elvileg rendszeresen meg kell küldeniük eredményességi adataikat az egészségügyi intézményeket felügyelő Gyemszinek. A legutóbbi, 2010-ről közzétett statisztikák alapján a csaknem ötezer mesterséges megtermékenyítés elvileg 1649 terhességet eredményezett, ám, mint arra a szakértők már korábban felhívták a figyelmet, a meddőségi centrumok csak a fogantatásig kísérik a leendő szülőket, arról nincs adatuk, pontosan hány baba jött munkájuk eredményeként világra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.