Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 29. 10:33, péntek | Külföld
Forrás: msn.com

Putyin újabb barátja esett ki váratlanul az ablakon

Putyin újabb barátja esett ki váratlanul az ablakon

A háború kitörése óta több vezető orosz politikus, üzletember, katonai vagy éppen akadémiai vezető váratlan halála vet fel kérdéseket, részben a különös körülmények,

részben az orosz elnökhöz köthető kapcsolataik miatt. A legutóbbi eset Vlagyimir Jegorov halála, aki egy 46 éves orosz törvényhozó, egyben Vlagyimir Putyin szövetségese volt. Tobolszk városában, otthonának harmadik emeletéről zuhant ki szerdán.

A TASZSZ orosz hírügynökség a tyumeni régió nyomozó osztályára hivatkozva jelentette, hogy Vlagyimir Jegorov zuhant a halálba. Holttestét szerda délután fedezték fel egy ház udvarán, és a rendőrség jelenleg is vizsgálja, mi okozta pontosan a halálát. A Kommerszant című lap szerint az előzetes vizsgálatok nem találtak bűncselekményre utaló nyomokat.
Jegorov, aki Putyin kormánypártjának, az Egységes Oroszországnak volt a tagja, korábban városvezetőként is tevékenykedett, de egy korrupciós botrány után – ami miatt nem ítélték el – távozott. Később viszont visszatért a politikai életbe – írja a Fox News.

Ez az eset csak egy a sok közül, amikor magas rangú vagy vezető pozícióban lévő oroszok váratlanul és rejtélyes körülmények között veszítették életüket.

Többen is ablakból zuhantak ki

A jelentések szerint többen is azután haltak meg, hogy kiestek az ablakból, köztük Krisztina Bajkova, egy orosz bank 28 éves alelnöke, aki júniusban a 11. emeleti lakásából zuhant ki, míg februárban Marina Jankina magas rangú orosz katonatiszt a 16. emeletről zuhant a halálba Szentpéterváron.

Ravil Maganov, az orosz Lukoil olajipari óriáscég elnöke szintén egy kórház ablakán esett ki Moszkvában szeptemberben. A halálesetek sorozata nem korlátozódik csak politikusokra és üzletemberekre; az akadémiai és katonai pályán is jutottak már hasonló sorsra emberek.

Augusztusban Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldosok vezetője és több fegyvertársa meghalt, amikor repülőgépük lezuhant félúton Moszkva és Szentpétervár között.

Májusban Oroszország tudományos miniszterhelyettese, Pjotr Kucserenko, aki állítólag magánemberként bírálta az ukrajnai inváziót, váratlanul meghalt, miután egy Moszkvába tartó repülőgépen súlyosan megbetegedett.

Áprilisban holtan találták börtöncellájában Igor Scsurkót, az energiaipar legfőbb vezetőjét, akit kenőpénz elfogadásával vádoltak meg.

Szeptember végén meghalt a Moszkvai Repülési Intézet volt vezetője, Anatolij Gerascsenko, miután leesett egy lépcsőn – közölte az intézet.

A rejtélyes halálesetek nem újak, tavaly is szép számmal történtek nehezen megmagyarázható tragédiák. Ivan Pecsorin üzletember holttestét tavaly szeptember közepén találták meg a Japán-tengeren lévő Russzkij-sziget partjainál. Az orosz energiaszektor egyik magas rangú vezetője állítólag egy hajóról esett a vízbe, a pletykák szerint a baleset előtt részegre itta magát. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint Pecsorin halálát fulladás okozta.

Arról, hogy korábban mely, Putyinhoz köthető oligarchák haltak meg rejtélyes körülmények között, és ezeknél a haláleseteknél milyen szerepe lehetett a Kremlnek, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

msn.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).