Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Április 15. 11:06, péntek | Külföld
Forrás: mti/fotó: kremlin.ru

Putyin: fennakadások vannak az orosz energiahordozók kifizetésében

Putyin: fennakadások vannak az orosz energiahordozók kifizetésében

Fennakadások keletkeztek az orosz energiahordozók exportszállításaiért történő fizetésben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az olaj- és gázipar helyzetéről tartott csütörtöki online kormányzati tanácskozáson.

"Az orosz energiahordozók exportjáért történő fizetésben fennakadások vannak. A legbarátságtalanabb országok bankjai késleltetik a kifizetések átutalását" - mondta Putyin.

Bejelentette, hogy az orosz kormányszervek közös munkacsoportot hoznak létre az energiaexport elszámolásával kapcsolatban. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország feladatként tűzte ki az energiakereskedelemben az áttérést a nemzeti fizetőeszközre, az eurótól és a dollártól történő eltávolodás érdekében.

"A legfontosabb feladat az, hogy valutapiacunkat felkészítsük erre az átállásra, hogy bármilyen külföldi valuta a szükséges mértékben szabadon átváltható legyen orosz rubelre" - nyilatkozott Putyin.

"Ismétlem: a megbízhatatlan, kompromittált valuták és joghatóságok elutasítása stratégiai cél hazánk pénzügyi és gazdasági biztonsága szempontjából, és fontos a külkereskedelem fenntartása és növelése, a stabil kapcsolatok kialakítása érdekében az olyan kiszámítható partnerekkel, akik hűek a szavukhoz, értékelik üzleti hírnevüket és tisztában vannak döntéseik következményeivel" - fogalmazott az orosz elnök.

Putyin március 31-én rendelte el a rubelelszámolásra történő áttérést az Oroszországgal szemben "barátságtalan" országokkal folytatott földgázkereskedelemben.

A csütörtöki tanácskozáson az elnök azt hangoztatta, hogy Oroszországnak fel kell gyorsítania az infrastrukturális projekteket, hogy a ma nyugatra irányuló olaj- és gázszállítmányokat átirányíthassák az ígéretes déli és keleti piacokra. Mint mondta, az orosz hatóságoknak, valamint a kőolaj- és gázipari vállalatoknak közösen kell megtervezniük az export-infrastruktúra bővítését az Afrikába, Latin-Amerikába és az ázsiai-csendes-óceáni térségbe történő szállítások érdekében.

Új kőolaj- és gázvezetékek építését szorgalmazta a nyugat- és kelet-szibériai mezőkről, valamint a sarkvidéki és távol-keleti orosz kikötők olajátrakodási kapacitásának kiépítését. Hangsúlyozta az északi-tengeri útvonal fontosságát is.

Elrendelte az orosz energiastratégia tervezési horizontjának 2050-ig történő kiterjesztését. Putyin szerint a dokumentumot szeptember 15-ig, a kőolaj- és gázszállítási infrastruktúra fejlesztésének hosszútávú tervét pedig június 1-jéig kell jóváhagynia a kormánynak.

Utasítást adott arra is, hogy az orosz energetikai vállalatok számára szükséges berendezések gyártására közös megrendelési csomagokat alakítsanak ki, valamint hogy a gáz- és petrolkémiai iparban az év végéig a külföldi szabványosítási és tanúsítási rendszerekről az oroszra térjenek át.

Az orosz energiastratégiának az elnöki elképzelés értelmében ki kell terjednie az orosz régiók vezetékes gázellátásának maximális szintre emelésére, a gazdaság megfizethető üzemanyaggal ellátására, valamint az energiaexport déli és keleti irányú diverzifikálására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.