Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2011. Augusztus 24. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Pókselyemből készülhet a golyóálló bőr

Pókselyemből készülhet a golyóálló bőr

Egy holland művész emberi bőrsejtekből álló rácsból és genetikailag módosított pókselyemből készítette el az első, úgynevezett golyóálló bőrt.

Az eszköz akár egy csökkentett sebességgel kilőtt, 22-es kaliberű golyót is képes megállítani.

A tudósok szerint amellett, hogy a golyóálló bőrt a rendvédelmi szervek is hasznosíthatnák, legnagyobb jelentősége nem a testi épség megőrzésében rejlik. Sokkal fontosabb, hogy segítségével forradalmasítható lesz az orvostudomány: nagy felületű sebeket fedhet be, segítheti az égési sérültek kezelését, és akár mesterséges inakat is készíthetnek belőle - írja az Associated Press.

A tudósok jelenleg azzal kísérletezzenek, hogy megtalálják a mesterséges pókselyem előállításának leggazdaságosabb módját. Jelenleg állatkísérletekkel próbálkoznak: többek között selyemhernyókba ültetnek be pókgéneket. A remények szerint két éven belül sikerülhet megoldani a gyártást.

A golyóálló bőr további előnye, hogy erős és rugalmas, így akár nagyobb felületen is pótolható lesz vele az emberi bőr is. A tudósok szerint ráadásul ez nemcsak elmélet: a kísérleteik során ugyanis sikerült bebizonyítaniuk, hogy a mesterséges anyag kompatibilis az emberi bőrrel.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.