Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2017. Július 17. 06:04, hétfő | Helyi
Forrás: ggmuvhaz.hu

Pál utcai fiúk vándorkiállítás - 110 éves a regény

Pál utcai fiúk vándorkiállítás - 110 éves a regény

A kultikus regény, A Pál utcai fiúk 110 éves - az évfordulón vándorkiállítás mutatja be a művet és a történet hátterét a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban.

Külön érdekesség, hogy Fábri Zoltán Oscar-díjra jelölt filmadaptációja is kerek születésnapot ünnepel 2018-ban. Lehetőség van Fábri Zoltán filmjének megtekintésére is.

Grund, gittegylet, Füvészkert, einstand - ugye, ismerős szavak, fogalmak? Ezek is a mai napig népszerű regénynek, A Pál utcai fiúknak köszönhetően terjedtek el, összekötve generációkat.

Molnár Ferenc 110 esztendeje írta meg a művet, amely külföldön is kivételes sikert aratott, számos nyelvre lefordították, több országban pedig az iskolai ajánlott olvasmányok között szerepel a regény.

Az évforduló alkalmából vándorkiállítás viszi még közelebb az olvasóhoz vagy a leendő olvasóhoz a regény cselekményét, hátterét. S nem csupán a könyv jubilál, hanem hamarosan az abból készült film is.

De maradjunk a tárlatnál, amely a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárból indult, és a tervek szerint 10 évig lesz úton. Ez idő alatt nemcsak hazai, hanem határon túli helyszínekre is eljut.

A Gárdonyi könyvtárában július végéig délelőtt, előzetes bejelentkezés alapján, augusztustól pedig a bibliotéka nyitvatartási idejében lehet megnézni a kiállítást, egészen 15-éig. A látogató tablók, képek, magyarázatok segítségével követheti nyomon A Pál utcai fiúkat, de a regény jellegzetes tárgyai (napló, gitt, bizonyítvány) is megtalálhatók egy asztalon.

A könyvtár munkatársa, Néda Lászlóné Klári vezetett körbe a kiállításon, egyenként felhíva a figyelmet a tablókra. Ezek bemutatják egyebek mellett Molnár Ferenc életét, az 1907-ben, folytatásokban megjelent regény születésének körülményeit, a filmváltozatot, egyenként a regény szereplőit, helyszíneit s a fiatalok kedvenc játékait (a foci akkor még például csak elterjedőben volt). Elolvasható, mit is jelent a gitt-egylet, de magával a gittel is lehet ismerkedni, hiszen az a mai fiataloknak nem feltétlenül ismert.

A tablók melletti asztalon elhelyezett tárgyakat megfogni ér, sőt kötelező: bele lehet lapozni egy korabeli bizonyítványba, amelyben az érdemjegyek pont fordítva vannak, gyúrható a gitt, pecsételhetünk, az órarendből pedig látható, hogy akkor sem volt a mainál sokkal kevesebb órája egy iskolásnak.

A tapasztalatok szerint van érdeklődés a tárlat iránt, már táboros, iskolás csoportok is jöttek. A felnőttek közül sokan nosztalgiával tekintenek a regényre, így a kiállításra is, a gyerekekhez pedig közelebb kerülhet az olvasmány. Aminek a sikere talán abban rejlik, hogy olyan örök dolgokról szól, mint például a barátság vagy a rivalizálás.

Helyszín:
Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár
8000. Székesfehérvár, Sóstó ltp. 1.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.