Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2023. Augusztus 25. 12:12, péntek | Helyi
Forrás: hvg.hu

Orbán Viktor: Az ukránok bemondták az unalmast

Orbán Viktor: Az ukránok bemondták az unalmast

A miniszterelnök szerint a Puskásban idén több koncert volt, mint focimeccs, így nem érti a károgókat, akik szerint a stadionok csak focira, az ő személyes hobbijára lennének jók.

Beszólt az orosz gázszállítást Európa felé 2024-től leállító Ukrajnának, majd éltette kormányát, hogy a türkök felé építettek kapcsolatokat, hiszen az a térség a következő tíz évben nagyon fontos lesz. 2023-ra szerinte úgy fogunk emlékezni, mint az infláció letörésének évére, 2024 pedig a gazdasági növekedés újraindításának éve lesz.

Ha bérekről van szó, akkor a B-közép rigmusa az érvényes: még, még, még, ennyi nem elég.

Így kezdte Orbán a pénteki, Kossuth rádiós beszélgetését. Szerinte amikor a kommunistákat elzavarták, akkor egy tőkés gazdaságra állt az ország, akkor a fizetések nagyon alacsonyra álltak be, sokat szenvedtek a magyar családok. Így 1990-ig nyúlik vissza egy nagy lemaradása az országnak. Orbán szerint az ő generációja mindig a lemaradásra fog gondolni.

A béremelésről azonban a munkaadóknak és a munkavállalóknak meg kell állapodniuk, ha rosszul vezetik be, akkor munkanélküliséget okoz. A kormány a tárgyalásba nem avatkozik bele, csak segíteni próbál szerinte. Júniusban a pénzromlás üteme magasabb, mint a béremelkedés, szerinte ebben augusztusban lehet változás: 16 százalék körül lesz az infláció, a bérnövekedés ezt eléri, meghaladja. A miniszterelnök elmondása szerint azért rángatja lefelé az inflációt, hogy a bérek érjék utol az infláció ütemét. Kemény ősz lesz, de reméli, hogy a béremelkedés mértéke és az infláció mértéke közel lesz egymáshoz.

Azért is reméli ezt, mert 2010 után két év telt el romeltakarítással, 2012-től állt be a gazdaság stabil működése, azóta pedig nem volt olyan év, amikor az árak gyorsabban emelkedtek volna, mint a bére, reálbércsökkenés nem volt. Idén viszont igen.

Az áremelkedésnek Orbán szerint volt egy olyan része, ami magyarázható volt. Az energiahordozókat külföldről hozzuk be, ellátási zavarok, szankciók voltak, ezek az égbe vitték szerinte az árakat. Mint mondta, az ország 4000 milliárd forinttal fizetett többet energiahordozókra, holott „mi nem csináltunk semmit", lehetett volna ebből bérfejlesztés, családtámogatás. Volt egy olyan része az áremelkedéseknek azonban, amiket ő nem látott indokoltnak. A kereskedők részéről szerinte természetes elvárás, hogy legyen tisztességes profit, nincs piacellenes hangulat, a kereskedők munkáját is ki kell fizetni. Az elmúlt hónapokban a nagy nemzetközi láncoknál, multiknál azt látták, hogy nagyon magasan tartották az árszintet, mint ami a tisztességes profit lett volna. Orbán őket árspekulánsnak nevezte,

ellenük védekezni kell, a kormánynak fogakat, erőt, karmokat kellett mutatni, hiszen szerinte dühítő példákat láttak.

Így eszközöket, fogakat adtak a versenyhivatalnak, ezek pedig náluk is maradnak, a hivatal jelenléte folyamatos lesz a jövőben is – mondta.

Orbán szerint 2023 az infláció letörésének az éve volt.

2024 pedig a gazdasági növekedés újraindításának éve lesz. Orbán azt mondta, az infláció nadrágjának és zakójának szárát rángatták, de magasak miatta a hitelek kamatai, a vállalkozások világában is. Értelmezhető kamatozású hitelek kellenek, hogy lóduljon meg a gazdaság motorja, igazi belendülés 2024-ben várható szerinte. Ez azonban az emberekről szól – mint mondta. A munkahelyek ügye fontos, hogy Magyarországon minden magyar dolgozhasson. Ma 4,8 millió ember dolgozik, 2010-ben, amikor a „nép letetette a szocikkal a lantot", akkor 3,6 millió dolgozott.

Orbán szerint Varga Mihály vért izzad, nem is feltétlenül lelkes, amikor látja, hogy mennyibe kerül a rezsicsökkentés. Az év első felében 1078 milliárd forintba került a program. Ma minden magyar család 181 ezer forint támogatást kap Orbán szerint a fizetésén felül. Az unió ezt a rendszert támadja, azt akarja, hogy a családok többet fizessenek, Varga Mihálynak meg kell védenie a rezsicsökkentést, hiszen ezt az árat nem fogják tudni a magyar családok szerinte kifizetni. Szerinte az Brüsszel problémája, hogy ha az emberek azt látják, hogy Magyarországon lehet olcsón energiát felhasználni, akkor fel fogják tenni a kérdést, hogy náluk miért nem. Orbán azt mondta, ezt ugyan érti, de erre nem lehet tekintettel, meg kell védenie a magyar családokat.

Ha nincs energia, megáll az ország – mondta. Az ellátásbiztonság minden más szempontot megelőz, ebben Szijjártó Péternek igaza van, ő felel a beszerzésért – jelentette ki Orbán. Szerinte Szijjártó ragyogóan végzi a dolgát. Korábban Ukrajnán keresztül kaptuk az orosz gázt, mostanra az

ukránok bemondták az unalmast,

hiszen alig engednek át gázt, és 2024-ben semmit nem fognak átengedni. Mindenki tudja szerinte, hogy ki robbantotta fel az Északi Áramlatot. Az energia délről jön: ezért hívtak annyi embert augusztus 20-ra is. Törökország fontos: az ő markukban van Orbán szerint a csap. Minden gáz, amit délről be tudunk hozni, az Erdogan kezén keresztül jön, velük mindenképpen meg kell állapodni – mondta. Törökországba az energia Azerbajdzsánból és több más irányból megy. A türkmének eladják Kínába a gázt, de onnan az oroszok szorítják ki őket, így hoznák az EU-ba, nekünk pedig szükségünk van rá Orbán szerint.

Azerbajdzsánban termelnénk óriási mennyiségben áramot, azt tenger alatt hoznánk Európába, Románián keresztül érne Magyarországra

– osztotta meg nagy tervét a miniszterelnök.

Katarba pedig LNG-ért még a német kancellár is ment. Orbán háromszor tárgyalt az emírrel erről, megegyeztek arról, hogyan jön hajókon keresztül onnan Magyarországra gáz.

Szerinte egy Magyarország méretű ország nem engedheti meg magának, hogy buta legyen, hiszen az ész előrelátást, gyorsaságot jelent. Aki pedig hamarabb lát dolgokat, az lépéselőnyben lesz a nagyokhoz képest. Szerinte a magyar sajtó is azon gúnyolódott, hogy miért a türkökkel keressük a kapcsolatot, holott Orbán szerint ez a térség nagy szerepet fog játszani a közeljövőben. Ezek a kapcsolatok szerinte közös múltra épülnek, a gyorsaságból csak profitálunk, lassúak és buták csak a nagyok lehetnek.

Ez van a fegyveriparban is: Magyarország Orbán szerint 2016-17-től fejleszt, nem csak most állt neki, mint a többi ország. A magyar politikának ez a gyorsaság a szép feladata. A gondolkodás nem hatalom, hanem ambíció, vágy, ingerencia kérdése – jelentette ki. Szerinte az ellenzéknek is az lenne a dolga, hogy jó vitákat generáljon, és így jót tegyen az országnak.

Orbán az atlétikai vébéről azt mondta, ő csak figyeli az eseményeket, volt is kint. Ezekből azt látja, hogy a stadion fantasztikus, azért, mert „barátságos": az ajtónál szerinte a rosszindulat eltűnik, mindenki az úriemberes nagyvonalúság világában találja magát – mondta. Ez a vébé szerinte bizonyítja, hogy a sport sokat tud hozzátenni az ember egészségéhez. Azt látja, hogy a sportolók viszik Magyarország jó hírét, szuperlatívuszokban beszélnek az országról és Budapestről, de mi, magyarok ezt ritkán látjuk, mi csak a fogyatékosságainkat vesszük észre a miniszterelnök szerint.

Idén több koncert volt a Puskásban, mint focimeccs, vagyis Orbán nem érti azt a károgást, ami arról szól, hogy ezek a stadionok csak a fociról, az ő személyes hobbijairól szólnak.

Szerinte mára a nagy nyugati kulturális események nem állnak meg már Bécsnél, hanem Budapestig terjednek.

hvg.hu

Címkék: orbán viktor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:54, szerda | Helyi

Június 15-én, változatlan árakkal nyit a Városi Strand

A Csitáry G. Emil Uszoda strandja 2024. június 15-én, szombat reggel 8 órától nyitja meg a kapuit, és várja a vendégeket minden nap 8 és 19 óra között.

2024. Május 09. 08:07, csütörtök | Helyi

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése: az elektromos,

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.