Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Július 17. 05:09, hétfő | Helyi
Forrás: infofehervar.hu

Nyári séta a Bory-várban - minden nap várják a látogatókat

Nyári séta a Bory-várban - minden nap várják a látogatókat

Akárhányszor sétál az ember a Bory-várban, mindig tud újat mutatni Bory mester negyven nyáron át készült csodálatos műve.

Mint minden nyári hétvégén most is sokan keresték fel Székesfehérvár egyik büszkeségét a Máriavölgyben. A vár minden nap regggel kilenc és délután öt között várja a látogatókat.

Idén 138 éve született Bory Jenő, aki a várat saját elgondolásai, tervei alapján és két keze munkájával hozta létre, azonban nem túlzás azt állítani, hogy valójában a Bory-vár Bory Jenő és felesége, Komócsin Ilona közös művészi alkotása. A művész leszármazottai szeretettel őriznek meg mindent eredeti alakjában és gondoskodnak a fenntartásról.

Bory Jenő 1912-től egészen haláláig saját kezével építette a várat, mely az ország minden részéből vonzza a látogatókat. Évről-évre egyre több turista fedezi fel és tavasztól őszig számos kulturális rendezvénynek is otthont ad a művész munkáit, műtermének és lakásának egyes részleteit bemutató különleges épület.

Az építést, a részletek állandó cizellálását, s a második világháború után a helyreállítási munkákat egészen haláláig folytatta. Többnyire egyedül, a két kezére hagyatkozva dolgozott, legfeljebb néhány alkalmi segítséget vett igénybe.

Képzett építész volt, mégsem konkrét mérnöki rajzok, inkább a fantázia ihlete és az adott terepviszonyokhoz való alkalmazkodás irányították munkájában. A lassan fölnövő falak, tornyok formái, az általuk ölelt terek ugyanannak a művészi elképzelésnek lettek az eredményei, mint a szobrok, így a Bory-vár nem más, mint egy építészeti formákat és méreteket öltő szobrászati műalkotás.

Vármúzeum nyitvatartás
Minden nap (hétvégén is):

március 6-tól október 28-ig
9:00-17:00-ig

október 29-től november 12-ig
9:00-16:00-ig

november 13-tól téli szünet

A Bory-vár honlapja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.