Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Június 12. 06:11, hétfő | Helyi
Forrás: nepszava.hu

Neked is van nyaralód a Balaton partján? Jön az újabb sarc!

Neked is van nyaralód a Balaton partján? Jön az újabb sarc!

Válaszút elé állítanák a Balatonnál a vízparti telkek tulajdonosait: vagy különadót fizetnek, vagy átadnak 20-50 métert az ingatlanból közcélú sétánynak - írja a Népszava.

A lépést az indokolja, hogy a Balaton 195 kilométeres partvonalának jelentős része az emberek elől elzárt terület, sőt, vannak olyan települések, mint például Balatonvilágos, ahol csak néhány tíz méternyi szabadon hozzáférhető vízpart van.

A javaslattal a Somogy megyéért és a balatoni kiemelt üdülőkörzetért felelős állami főépítész, Ifjabb Horváth János állt elő, aki a lapnak elmondta, szerinte az állam járhatna elöl jó példával. Az érintett ingatlanok többsége ugyanis állami tulajdonban van és ezekből kellene elsőként levágni.

A telektulajdonosokat mindenképp hátrányosan érinti a telekadó terve. Akkor is, ha sarc formában kell megfizetniük, és akkor is, ha fel kell ajánlaniuk telkük 20-50 méteres szakaszát, hiszen így a kisebb alapterületű ingatlan kevesebbet ér majd később is.

A Balaton-törvény már 2000-ben előírta az önkormányzatoknak, hogy a belterületi parthossz 30 százalékán szabadon járható sétányt alakítsanak ki, ehhez azonban forrást nem biztosított. Az Alkotmánybíróság 2012-ig adott haladékot a kormánynak, hogy a kisajátítást követő kártalanítást szabályozza, de előrelépés azóta sincs.

Eddig a siófoki Ezüstparton sikerült felszabadítani a korábban elzárt állami területeket, illetve Balatonőszöd kapott ingyenesen egy 200 méteres parti sávot strand céljára, amikor a volt kormányüdülőből Erzsébet-szálloda lett - emlékeztet a lap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.