Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Január 05. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nagyobb védelmet hoz az új év a fogyasztóknak

Nagyobb védelmet hoz az új év a fogyasztóknak

Fogyasztói csoportok, termékbemutatók – a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége már számtalan alkalommal beszámolt a fogyasztói csoportokat, valamint a termékbemutatókat szervező vállalkozások fogyasztókat megkárosító tevékenységéről és szigorúbb szabályozást javasolt. Ennek eredményeként 2014. január elsejétől hatékonyabb védelemben részesülnek a fogyasztók.

Így a termékbemutatókat szervező vállalkozásoknak legkésőbb tizenöt nappal be kell jelenteniük az illetékes jegyzőnek, ha utazás vagy rendezvény során bármilyen terméket el kívánnak adni a fogyasztók számára. A bejelentést a jegyző haladéktalanul továbbítja a fogyasztóvédelmi hatóságnak - amely egyúttal ellátja a fogyasztói csoportokat szervező vállalkozások felügyeletét. Azok a fogyasztók pedig, akikkel szemben ezek a cégek megszegik az új rendelkezések szerinti kötelezettségeiket, azonnal felmondhatják a szerződésüket és követelhetik addigi befizetéseiket - a cég ezt saját vagyona terhére köteles teljesíteni.

A fogyasztói csoportokra vonatkozó új szabályok

A fogyasztói csoportokat szervező vállalkozásokkal kapcsolatos problémák már jól ismertek – ezek szóban rendszerint készpénzt, hitelt ígérnek a koruk vagy anyagi helyzetük folytán kiszolgáltatott fogyasztók számára. Az ügyfelek pedig csak később szembesülnek azzal, hogy az ígért összeget nem kapják meg, sőt, az általuk befizetésre került pénzhez is csak a tíz-tizenöt évre szóló szerződések lejárta után juthatnak hozzá, amennyiben akkor létezik még az adott vállalkozás.

2014. január elsejétől hatályba lépett a fogyasztói csoportokról szóló 530/2013. (XII.30.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm.rendelet), amely szigorú előírásokat tartalmaz a 2012. január elsejét megelőzően létrehozott csoportokra vonatkozóan. A Korm.rendelet értelmében e cégek kötelesek bejelenteni tevékenységüket 2014. január 31-ig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak. A bejelentésben többek között már számot kell adniuk arról, hogy a fogyasztói csoport megalakulása óta egyáltalán mekkora összeget fordítottak a fogyasztók által meghatározott dolgok tulajdonjogának megszerzésére, illetve, hogy az egyes tagok közül ténylegesen hány fogyasztó jutott hozzá az általa remélt dologhoz.

A fogyasztói csoportot szervező vállalkozásoknak továbbá a tagok befizetéseit elkülönített számlán kell tartania, amelyek a felhasználásig a tagokat illetik meg a befizetések arányában. A befizetésekkel a cég nem rendelkezhet, csak rendkívül szigorú kivételekkel. E kivételek közé tartozik az az eset, ha egy tag lehetőséget szerez a meghatározott dolog tulajdonjogának megszerzésére és ezzel az összegnek az eladó részére történő kifizetésére. A szerződésben rögzített időtartam végén használható fel még ez az összeg akkor, ha sor került a szerződés felmondására és a taggal elszámolnak a felmondásig teljesített befizetések együttes összege erejéig.

Átláthatóbb tájékoztatást kapnak emellett a fogyasztók befizetéseikről: a cégnek ugyanis minden év január 31-ig írásban tájékoztatnia kell a tagot a megelőző év december 31-ig teljesített valamennyi befizetésről, és az elkülönített számla terhére a megelőző évben teljesített kifizetésekről. A fogyasztó továbbá bármikor tájékoztatást kérhet arról, hogy az elkülönített számlán éppen mekkora összeg áll rendelkezésre, és annak mekkora a kamata.

A fogyasztói csoport lényege, hogy a tagok az általuk előre meghatározott dolog tulajdonjogának megszerzésére sorsolás útján vagy a szerződésben meghatározott többletfeltétel vállalása esetén szereznek lehetőséget. A Korm. rendelet értelmében erre úgynevezett nyilvános kiválasztás útján kerül sor. A vállalkozás kötelezettsége ennek pontos helyszínéről és időpontjáról a fogyasztói csoport valamennyi tagját értesíteni írásban úgy, hogy azt a tag legkésőbb a kiválasztást megelőzően nyolc nappal megkapja. A nyilvános kiválasztásról pedig jegyzőkönyvet köteles készíteni, amely megküldésre kell, hogy kerüljön a fogyasztóvédelmi hatóságnak.

A szerződések felmondásának egyes esetei is részletesen meghatározásra kerültek. A fogyasztóknak fontos tudniuk, hogy ha lehetőséget szereztek már a kiválasztott dolog tulajdonjogának megszerzésére, nem szüntethetik meg rendes felmondással a szerződést addig, amíg valamennyi kötelezettségüknek maradéktalanul eleget nem tettek.

Ha a fogyasztó rendes felmondás útján mondja fel a szerződését, úgy az addig teljesített befizetések összegét a szerződésben meghatározott időtartam lejártát megelőzően a vállalkozás kizárólag a saját pénzeszközei terhére fizetheti vissza – ez azonban nem kötelezettsége, erről saját maga dönt. Amennyiben ezzel a lehetőséggel nem él, úgy az elszámolásra kizárólag a szerződésben rögzített időtartam végén kerülhet sor.

Más a helyzet viszont akkor, ha a tag a szerződést azonnali hatállyal mondja fel: erre akkor van módja, ha a vállalkozás megsérti a taggal szembeni kötelezettségét (például nem értesíti a tagot megfelelően a nyilvános kiválasztásról). Ez esetben a cég köteles saját pénzeszközei terhére a felmondástól számított hatvan napon belül visszafizetni a felmondásig teljesített befizetések összegét.

A vállalkozás szintén élhet az azonnali hatályú felmondás lehetőségével – ide tartozik az az eset, ha a tag ismételt felszólítás ellenére, legalább három alkalommal nem tesz eleget a szerződés szerinti fizetési kötelezettségének. Ugyanakkor lényeges, hogy a taggal való elszámolásra ez esetben csupán a szerződésben rögzített időtartam végén kerül sor. A fogyasztói csoportot szervező cégek mindössze egy esetben jogosultak arra, hogy a még hátralévő részletek teljes összegét azonnal követeljék és ezt a követelést érvényesítsék: ha a dolog tulajdonjogát a fogyasztó már megszerezte és a vállalkozás azonnali hatállyal mondta fel a szerződést. Nem követelhető viszont a tagtól semmilyen befizetés, ha az már valamennyi fizetési kötelezettségét teljesítette esedékesség előtt, és megszerezte a meghatározott dolgot.

Lényeges, hogy a fenti előírások azokra a fogyasztókra is vonatkoznak, akik 2014. január elsejét megelőzően léptek be a 2012. január elsejét megelőzően létrehozott fogyasztói csoportba.

Végül, de nem utolsósorban fontos tisztázni: a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény szintén változott 2014. január elsejétől, ennek értelmében nyilvános felhívás útján már tilos a fogyasztói csoportokba tagokat toborozni, azaz jogszabályba ütközik, ha egy ilyen cég például ingyenes reklámújságban kínálja szolgáltatását. Meghatározásra került emellett az is, hogy a 2012. január 1-je előtt létrehozott fogyasztói csoportba új fogyasztó kizárólag „kieső” fogyasztó helyére vehető fel, akkor, ha az előző tag szerződése felmondással szűnt meg.

A termékbemutatókat szervező vállalkozások bejelentési kötelezettsége

A termékbemutatókat szervező cégek közül egyes kereskedők azért is járhattak el a fogyasztókat megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot tanúsítva, mivel ha üzleten kívüli értékesítést, például kirándulással egybekötött buszos kirándulást szerveztek, úgy ezt nem kellett bejelenteniük és sokszor rejtve maradtak a fogyasztóvédelmi hatóság elől.

2014. január elsejétől azonban módosításra került a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet: ennek értelmében minden olyan utazás vagy rendezvény helyét és időpontját be kell jelenteni az illetékes jegyzőnek, amely termékek forgalmazása céljából kerül megtartásra. A bejelentést legkésőbb tizenöt nappal előtte kell megtenni, a jegyző pedig ezt továbbítja haladéktalanul, de legkésőbb három napon belül az utazás vagy rendezvény helye szerint illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőségnek.

A bejelentési kötelezettség folytán a fogyasztóvédelmi hatóság tudomást szerez a termékbemutatókról és módja lesz ezek ellenőrzésére: a jövőben ez elősegíti azt, hogy egyes cégek ne tanúsítsanak agresszív kereskedelmi gyakorlatot az ilyen értékesítések alkalmával.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége üdvözli a szigorodó előírásokat, egyúttal felhívja a fogyasztók figyelmét arra: amennyiben bármilyen jogvitájuk támad akár a fogyasztói csoportokat, akár a termékbemutatókat szervező vagy más vállalkozásokkal, forduljanak a fővárosi, megyei békéltető testületekhez a vita ingyenes és gyors rendezése érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;