Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Február 10. 15:06, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Műholdak tucatjait veszítette el a SpaceX egy mágneses viharban

Műholdak tucatjait veszítette el a SpaceX egy mágneses viharban

Műholdak tucatjait veszítette el a SpaceX egy mágneses viharban egy nappal a fellövésük után - írta a BBC hírportálja.

A műholdak a viharban kizuhantak pályájukról. A geomágneses "viharokat" a napfelszín nagy erejű kitörései okozzák, ezek plazmát és mágneses mezőt lőnek ki, ami a Földet is elérheti.

Elon Musk amerikai milliárdos cége azt közölte, hogy a múlt héten fellőtt 49 szatellit közül akár 40-et is elérhetett a vihar. A műholdaknak a Starlink internetes projekt hálózatához kellett volna csatlakozniuk.

A Starlink projekt célja, hogy nagy sebességű internetet biztosítsanak műholdak ezrei segítségével. A rendszer viszonylag drága, de ott ad hozzáférést, ahol kábeles kapcsolat nem lehetséges. Jó példa erre, hogy amikor a Tongát sújtó januári földrengés és szökőár elvágta a sziget tenger alatti adatkábelét, a közeli Fidzsin építettek Starlink-állomást, hogy az internet újra elérhető legyen.

A legutóbbi 49 műholdat a Föld felszínétől mintegy 210 kilométerre állították pályára. A február 3-i fellövés után mindegyik műhold kontrollált repülést ért el. Egy nappal később azonban geomágneses vihar csapott le a Földre.

A vihar felmelegítette az atmoszférát, amely a vártnál sűrűbbé vált. "A fedélzeti GPS szerint a vihar eszkalációs sebessége és súlyossága miatt a légkör ellenállása 50 százalékkal nagyobb lett, mint a korábbi műholdfellövéseknél" - közölte a SpaceX.

Megpróbálták biztonsági üzemmódba helyezni a műholdakat, hogy a légellenállást minimalizálják, azonban a légellenállás elég erős volt ahhoz, hogy a szatellitek ne tudjanak kilépni a biztonságos üzemmódból és visszatérni a Föld körüli pályára, amelyet el kellett volna érniük a stabilitás érdekében. Ehelyett akár 40 műhold is visszaeshet a Föld légkörébe és eléghet.

A szakemberek nem számítanak arra, hogy bármelyik is becsapódna a Földbe.

Címkék: űr, űrkutatás, műhold, spacex

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése