Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Február 15. 13:02, péntek | Belföld
Forrás: MTI

MSZP: nem lehet külső okokra fogni a visszaesést

MSZP: nem lehet külső okokra fogni a visszaesést

Az MSZP szerint nem lehet külső okokra fogni a gazdaság visszaesését.

Burány Sándor országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, bár a kormány az Európai Unió válságával igyekszik magyarázni a GDP csökkenését, a magyar gazdaság teljesítménye valójában az egyik legrosszabb az EU-ban.
Szerinte nem stimmel az a kormányzati magyarázat sem, amely a mezőgazdaságot sújtó aszállyal hozza összefüggésbe a bruttó hazai termék visszaesését. Ezt azzal indokolta, hogy 2012-ben az ipari termelés és az építőipar teljesítménye is csökkent.
Az MSZP-s politikus hozzátette: a kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz a hazugsághoz, hogy csökken az államadósság, pedig valójában emelkedik. Ráadásul - fűzte hozzá - az államadósság alakulását egyre kevésbé lehet a forintárfolyam gyengeségével magyarázni, mert az adósság egyre nagyobb része forintalapú.
Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, a napokban lezajlott dollárkötvény-kibocsátással eldőlt, hogy Magyarország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nélkül is képes megállni a saját lábán.
Burány Sándor erre úgy reagált, az államháztartást finanszírozni - és ezzel elkerülni az államcsődöt - nem dicsőség, hanem alapvető kormányzati feladat. Ugyanakkor a magyar kötvények hozama kétszerese-háromszorosa a lengyelnek és a szlováknak - mondta, megjegyezve, hogy ezért és a pénzbőség miatt volt hatszoros túljegyzés a dollárkötvényekre.
"Magyarország tehát meg tud ugyan állni a lábán, de drágán" - kommentálta a kormányfő szavait.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata