Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Július 04. 17:00, kedd | Helyi
Forrás: infofehervar.hu

Mit jelent az, hogy egészség?

Mit jelent az, hogy egészség?

Napjainkban sokszor hallani az egészség fontosságát, szinte már nyomás nehezedik az emberre, hogy egészségesen kell élni és ez lett a létezés centrumában.

A nagy hajtás közben, amit a hőn áhított egészség érdekében vívunk csak egy valami érdekességet hagyunk figyelmen kívül, mégpedig azt, hogy tisztázzuk mi is az egészség. Sokat beszélünk, sőt vitatkozunk ezen témában, de mégis miről is vitatkozunk? Érdemes lenne meghatároznunk, hogy mit jelent az egészség? Úgy gondolom fontos tisztázni, hogy helyes képet kaphassunk róla, mit is kell tennünk egészségünk érdekében.

Nem egyszerű a dolgunk, hiszen nem adott olyan egzakt hasonlítási lehetőség, amihez ha hozzámérjük az embert és kijelenthetjük, hogy egészséges. Létezik ilyen hasonlítási alap, de csak korlátozottan, azaz a mérhető testi funkciók terén és a lelki egészségnél nincs ilyen lehetőség. Példa erre, hogy valakinek egy számára fontos családtagja elhalálozik, arra mi az egészséges reakció? Ha meg sem érinti, az nem tetszik, de ha hónapokig depresszióban van azt sem nevezzük egészségesnek, akkor mi is itt egy egészséges reakció?

Az Egészségügyi Világszervezet a WHO meghatározta egyébként több lépcsőben a fogalmat, amely véleményük szerint a következő:

"Az egészség az ember testi, lelki és szociális jólétét jelenti és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiányát. Az egészség nem csupán cél, hanem egy erőforrás, melyet a mindennapokban használunk."

A megfogalmazás nagyon jól leírja, hogy az egészség egy olyan állapot, amely segíti az életünket és ami felé haladunk, hisz nem létezik olyan, tökéletesen egészséges, ellenben tökéletesen beteg igen, ez a halál állapota. Érdemes azt is megfigyelni, hogy megjelent az "egészséges beteg" fogalma is, azaz olyan emberek, akik egészségesnek vallják magukat, de valamilyen krónikus betegségben szenvednek (a lakosság nagy része sajnos már ebbe a kategóriába tartozik).


Az egészségnek egyébként öt dimenziója van, ezek a következők:

  • biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése;
  • lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele;
  • mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség;
  • emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége;
  • szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége.

Tehát kijelenthetjük, hogy egészséges azon egyén, aki ezen dimenziókban a képességeihez mérten tud teljesítményt (produkciót) nyújtani. A teljesítmény fokmérője sok esetben a környezet által meghatározott normák szerint kerül megítélésre. Ebből következik, hogy az egyén egészsége nem vizsgálható önmagában, hisz az szorosan összefügg a környezetével.

Az egyén egészségét befolyásolják tehát külső és belső tényezők, azaz

az egyén és a környezete közvetlen kölcsönhatása, vagyis a bio-pszicho-szociális hatások egyensúlyi állapota.

Piaget mondotta sokszor, hogy nem kell minden negatív lelki folyamatot az ember életében kórosnak tekinteni, hiszen a mai világban nem kell csodálkozni, ha valaki nem tudja a benne rejlő lehetőségeket kibontakoztatni...

Összegzésként tehát egészséges az az egyén, aki az öt dimenzióiban képes az adottságai és a környezeti befolyások mellett a teljesítménye maximumát nyújtani és az őt érő kihívásokra megfelelően tud válaszolni.

A cikk írásakor eszembe jutott a magyar irodalmi élet egyik legnagyszerűbb gondolkodójának megfogalmazása, azaz Hamvas Béla általi meghatározás:

"Az egészség nem streil. Az egészségnek gyümölcsillata van."

Élvezzük, használjuk és óvjuk az egészség állapotát!


(Pletser Ádám - Best Body Nutrition Magyarország)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.