Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 09. 09:23, csütörtök | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Mintegy 300 milliós beruházással épített napelemparkot a székesfehérvári Grundfos

Mintegy 300 milliós beruházással épített napelemparkot a székesfehérvári Grundfos

Saját forrásból, mintegy 300 millió forintos beruházással létesített napelemparkot székesfehérvári telephelyén a Grundfos Magyarország Gyártó Kft.

Az egyik gyáregység tetejére 2.700 darab napelemet telepítettek, melyekkel a teljes fehérvári telephely éves fogyasztásának 10 százalékát tudják kiváltani. A már működő parkot dr. Cser-Palkovics András polgármester részvételével adták át ünnepélyesen, szerdán délután.

A napelempark előkészítése 2021-ben kezdődött. 2022 első felében zajlott a kivitelezés előkészítése, tervezése és engedélyeztetése.

Az eredeti tervek szerint a parknak 2022 év végére kellett volna elkészülnie, azonban az energiaárak drasztikus emelkedése miatt a beruházást elhalasztották, majd 2023 elején a rendszer újratervezésére volt szükség. Nyár elejére sikerült minden szükséges anyagot beszerezni, majd elindulhatott a kivitelezés utolsó fázisa, a rendszer tesztelése, illetve próbaüzeme. A napelemes rendszert végül ősz elején kapcsolták rá a hálózatra.

A mintegy 300 millió forintos beruházás keretében a napelemparkot a székesfehérvári Grundfos telephely 4-es számú épületének tetején alakították ki.

Mintegy 2.700 db napelem panelt telepítettek, melyek összteljesítménye 0,9 MW, ezzel a teljes székesfehérvári telephely éves fogyasztásának 10 százalékát tudják kiváltani – hangzott el az ünnepélyes avatáson. Udvar Csaba, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. gyárigazgatója hangsúlyozta, az egész cégcsoport és Székesfehérvár számára egyaránt nagyon fontos a napelempark, melyhez hasonló, saját forrásból finanszírozott beruházás még nem jött létre.

Farkas Gábor, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. műszaki igazgatója arról beszélt, hogy cégük számára az energiahatékonyság nem mondva csinált cél: a teljes cégcsoport CO2 kibocsátását 2030-ig a felére, 2050-ig 90 százalékkal szeretnék csökkenteni. Hasonlóak az elvárások a termékeik esetében is, ahol a CO2 kibocsátását 2030-ig 20 százalékkal, 2050-ig ugyancsak 90 százalékkal mérséklik. Nem csak az energiatermelést kívánják zöldebbé tenni, hanem az energia felhasználását is.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, Székesfehérvár szempontjából nagyon fontos, ha egy ipari partner komoly gazdasági beruházást valósít meg, mert ez biztosítja a város működőképességét és fenntartható fejlődését.

Emellett fontosak a klímavédelmi beruházások is, melyek formálják az élhető környezetet és a jövőképünket. A Grundfos ezt a két cél együtt valósította meg, melynek kapcsán a polgármester gratulált és köszönetét fejezte ki a város közössége nevében. A fenntartható, környezetkímélő napelempark létesítése jó üzenet a jelenből a jövő számára. A Grundfos eddig is az „élharcosa” volt az energiakorszerűsítésnek, az energiahatékonyságnak, a fenntarthatóságnak, a mostani beruházással pedig példát mutat.

A napelemparkot a beruházásban érintett tervezők, kivitelezők, kollégák részvételével avatták fel.

szekesfehervar.hu

Címkék: energia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.