Városlista
2021. szeptember 18, szombat - Diána

Hírek

2021. Július 08. 20:14, csütörtök | Életmód
Forrás: 9liked.hu

Miért “csípik” jobban egyes embereket a szúnyogok, mint másokat

Miért “csípik” jobban egyes embereket a szúnyogok, mint másokat

Számos elmélet létezik arról, hogy a szúnyogok miért csípnek jobban egyes embereket, míg másokat békén hagynak.

A tudósok feltételezései szerint például a sörivók vagy a magas szén-dioxidot és izzadtságot termelő emberek vonzóbbak a szúnyogok számára.

Egy dolgot biztosan tudunk: a genetika és a testünkben rejlő kémia a kulcsa annak, hogy jobban megértsük a szúnyogok viselkedését. Statisztikák szerint általában minden tizedik ember vonzza jobban a szúnyogokat.

Miért támadnak jobban bizonyos embereket a szúnyogok?
Ennek megértéséhez tudnunk kell, hogy mit akarnak pontosan a szúnyogok, amikor a bőrünkre szállnak. Tegyük hozzá, hogy általában csak a nőstények csípnek, amiknek az utódok nemzéséhez és a peték táplálásához van szükségük az emlősök vérére. A világon ismert valamennyi szúnyogfaj hímjei kizárólag növényi táplálékkal táplálkoznak.

A nőstények azonban nagyon válogatósak, és csak a legjobb vért akarják az utódaiknak. Mint bizonyára tudjátok, mindegyikünknek megvan a maga egyedi testszaga, és bár ezt mi emberek nem érezzük, a szúnyogok a számukra „ideális” illatot akár 30 méterről is képesek megérezni.

Természetesen nem a fürdés gyakorisága vagy hiánya alakítja ki ezt a testszagot, hanem a testünkben lévő körülbelül 100 milliárd mikroba, ezért teljesen mindegy, hogy milyen időközönként fürdünk, a szúnyogok érezni fogják, amit kell.

Fontos a vércsoport
Ha a szúnyognak tetszik az illatod, akkor nem fog békén hagyni. Kísérletek kimutatták, hogy a szúnyogok kétszer nagyobb eséllyel csípik meg a 0-s vércsoportúakat, mint például az A-sokat, vagyis az esetek 85%-ában a vércsoport határozza meg, hogy csalogatjuk-e a szúnyogokat avagy sem.

Milyen a tökéletes szúnyogvonzó illat?
A szúnyogok számára tökéletes illat a vércsoport típusából, a testben található mikrobák által árasztott illatból és a test által kibocsátott verejték illetve szén-dioxid mennyiségétől függ.

Ebben pedig már nagy szerepet játszik az is, hogy milyen ételt fogyasztottunk korábban. A tejsavat például nagyon vonzónak találják a szúnyogok, ezért bizonyos ételek, például a sajt, a szója, a joghurt vagy a savanyú zöldségek a fizikai aktivitással (és izzadással) együtt kombinálva tehát mágnesként vonzzák magukhoz a szúnyogokat.

Mit tegyünk a szúnyogok távoltartására?
A szúnyogok elől elbújni sajnos nem lehet. A legtöbb, amit tehetünk, hogy igyekszünk a testünk nagy részét eltakarni, ezáltal kisebb támadási területet hagyva nekik, illetve hajnalban vagy este és nagy páratartalomban ne menjünk ki, esetleg használjunk szúnyogriasztó sprayt és krémeket. A saját kertünkben továbbá próbálkozhatunk még szúnyogriasztó növényekkel és gyógynövényekkel, beszámolók szerint ha megszüntetni nem is, de nagy mértékben képesek csökkenteni a kertünkben tanyázó szúnyogok számát.

9liked.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 14. 13:00, kedd | Életmód

Megduplázódott az 50 fokos meleget elérő napok száma a 80-as évek óta

Csaknem megduplázódott a szélsőségesen meleg, 50 Celsius-fokot is elérő napok száma az 1980-as évek óta - állapította meg a BBC globális elemzése.

2021. Szeptember 14. 06:00, kedd | Életmód

Ritka a Covid-19 okozta elhalálozás a két oltást felvevőknél

Jóval kisebb a valószínűsége annak, hogy a Covid-19 vagy szövődményeibe belehal az, aki megkapta az új koronavírus elleni oltás mindkét adagját, mint az, akit egyáltalán nem oltottak be vagy csak egy adagot kapott

2021. Szeptember 11. 11:23, szombat | Életmód

Letenné a cigarettát? Erre kell készülnie

Legtöbb dohányos számára az első lépések megtétele jelenti a legnagyobb kihívást, az a szakasz, amikor fejben eldönti, hogy márpedig ő leteszi cigarettát.

2021. Szeptember 09. 16:08, csütörtök | Életmód

Alakváltoztatással reagálnak a klímaváltozásra az állatok

A klímaváltozásra reagálva alakot változtatnak egyes állatok, hogy hűvösen tartsák testüket: bizonyos melegvérű fajok csőre, lába vagy füle nagyobb lett, hogy jobban tudják szabályozni hőháztartásukat