Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2017. Szeptember 18. 17:36, hétfő | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Menaságra repülj! - Fehérváron is bemutatták Faragó Mária filmjét

Menaságra repülj! - Fehérváron is bemutatták Faragó Mária filmjét

Vasárnap délután a Barátság Moziban volt a fehérvári bemutatója a Menaságra repülj! című dokumentumfilmnek.

  • Faragó Annamária filmje a csíkmenasági székelyek emberi tartásáról, valamint a nemzeti összetartozásról szól. Bemutatja a székely emberek humorát, örömeit és könnyeit, akik az anyaországtól való elszigeteltségükben és elzártságukban is őrzik magyar gyökereiket és hagyományaikat.

Azért megy az ember csángóföldre, mert valódi értékeket talál – mondta Faragó Annamária a film rendezője. „A filmben valódi emberi érzések kerülnek előtérbe és az emberi és a nemzeti összetartozásról szól, nem több ennél."

A film szereplői a falu lakói, akiket természetes környezetükben filmeztek. Bemutatják többek között a híres kürtős kalács készítését, melynek származási helye Csíkmenaság, a patkoló kovácsot, a kenyérsütést, a Wass Albert regényeiből ismert esztenát, a bútorfestést, a hegedűkészítést, a székelykapu-faragót, de mindezeken túl a székelyek lelkét, a székely humort, az elszakított országrészek magyarjainak emberi drámáját, lelki vívódásait is.

Juhász Zsófia a Fejér Megyei Művelődési Központ vezetője a vetítés előtt arról is beszélt, hogy nagy öröm, mennyi új magyar film kerül ki a piacra „Olyan unikális alkotásokat is vetíthetünk, melyek szinte biztosan nem férnek be a nagy mozikba. A Menaságra repülj! dokumentumfilm vetítését pedig a város önkormányzatának támogatásával tűzhették műsorra.

Deák Lajosné önkormányzati képviselő, a határon túli kapcsolatok tanácsnoka a város polgármesterének nevében is köszöntötte a nézőket. „Nagy öröm, hogy Fehérváron is bemutathatjuk a filmet, hiszen nekünk kötelességünk az is, hogy megismertessük a határon túli magyarok életét.”

A Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója Petrin László személyesen is ismeri a film főszereplőit és szinte minden évben megfordul náluk. „Tiszta szívvel mondhatom, hogy a film példaértékű és hiánypótló. Az elmúlt évben számos kiváló alkotás született, mely bemutatja székely testvéreink életét, a Menaságra repülj! azonban mégis más és több, mint a korábbi alkotások. Egy néhány száz lelket számláló falu olyan hagyományait, értékeit ismerhetjük meg, mely nem skanzenből és múzeumból való, hanem a valós életből. Székely testvéreinknek ez nem kulturális örökség, hanem a valóság és a naponta megélt gyakorlat. Nem a turisták számára veszik elő a kulturális kincseket, hanem benne élnek, mozognak és vannak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 08:07, csütörtök | Helyi

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése: az elektromos,

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.