Városlista
2022. január 25, kedd - Pál

Hírek

2021. Augusztus 20. 13:02, péntek | Életmód
Forrás: nlc.hu

Maradandó károkat okoz a túl késői fektetés – új kutatás

Maradandó károkat okoz a túl késői fektetés – új kutatás

Nem vagyunk elég stresszesek szülőként, most jön egy újabb kutatás, ami miatt még rosszabbul érezhetjük magunkat.

A kutatás szerint ugyanis azok az ovisok, akik este 9 után fekszenek le aludni, sokkal jobb eséllyel lesznek elhízott kamaszok.

Ez azt jelenti, hogy nemcsak azért érezhetjük mostantól a kínzó bűntudatot, ha későn feküdt le a gyerek, mert másnap álmos lesz, hanem azért is, mert maradandó károkat okozhatunk a késői fekvéssel. Persze, a többség úgyis azt érzi folyton, hogy elszúr mindent gyereknevelés terén, úgyhogy a kollektív bűntudatba ez is belefér.

Az Ohiói Állami Egyetem professzora, a kutatás vezetője, Sarah Anderson így nyilatkozott erről a CNN-nek:

Az oviskorú gyermekek napi szinten korai fektetés mellett kevésbé lesznek hajlamosak az elhízásra a későbbiekben. Ez akkor is igaznak bizonyult, amikor más, ismert tényezőket is figyelembe vettünk az elhízásról.

Anderson felhívta a figyelmet arra is, hogy az elhízás mellett a gyerek kognitív fejlődésére is nagy hatással van az elég alvás kérdése. A korai fektetés ezen kívül segít több alvásproblémán, éjszakai felkelésen és elalvási nehézségeken is. A kutatócsapat alvásszakértője még azt is hozzátette – nem mintha friss hír lenne –, hogy a fektetésről nem szabadna vitázni a gyerekkel, és egyszerűen ágyba kell dugni időben.

Igen, köszönjük, mintha a valóságban az olyan egyszerű lenne. Mind tudjuk, hogy az alvás jó a gyereknek. De azt mondani a szülőknek, hogy az alvástól egészségesebb lesz a gyerek, olyan, mintha azt mondanák, hogy a brokkoli egészségesebb, mint a nutellás palacsinta. Mi is azt szeretnénk, hogy korán lefeküdjenek, szerintem nincs olyan szülő, aki szándékosan fenn tartja a gyerekét este 11-ig. Persze azért próbálkozunk, és köszönjük az új kutatást, igyekszünk ehhez tartani magunkat.

nlc.hu

Címkék: életmód, alvás, gyermek

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 24. 17:06, hétfő | Életmód

Kezdődik az erdei fülesbaglyok országos felmérése

Egyéni megfigyelők, családok, óvodák és általános iskolák részvételére is számítva országos felmérést szervez az erdei fülesbaglyok telelőhelyeiről január 28-tól a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)

2022. Január 23. 18:07, vasárnap | Életmód

Úttörő kutatás derítette fel a generációs kapcsolatot a dohányzás és a testzsír között

Egy úttörő kutatás generációs kapcsolatot talált a dohányzás és a testzsír között. Azoknak a nőknek, akiknek nagyapja fiatalon kezdett dohányozni, általában több a testzsírjuk

2022. Január 22. 19:25, szombat | Életmód

Először találtak nanoműanyag-szennyeződést a Föld mindkét pólusán

Először mutattak ki nanoműanyag-szennyezést mindkét sarkvidéken, ami azt jelzi, hogy az apró szennyező részecskék az egész Földön elterjedtek - írta meg a The Guardian.

2022. Január 22. 08:00, szombat | Életmód

Az omikron ellen emlékeztető oltásra van szükség az uniós gyógyszerügynökség szerint

Bár a koronavírus omikron változata által okozott fertőzést és enyhe megbetegedést a jelenlegi vakcinák kevésbé tudják megakadályozni, az oltás,