Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Június 11. 17:56, vasárnap | Helyi
Forrás: feol.hu

Málló pompáink - A jelen tégláin ott van a múlt üzenete is

Málló pompáink - A jelen tégláin ott van a múlt üzenete is

Málló pompák – keresve sem találhattak volna illőbb kifejezést a szervezők a legutóbbi várostörténeti sétához, amely Székesfehérvár belvárosába vezetett.

Pompáink itt-ott igenis mállanak. Szomorú, de igaz: az idő vasfoga nem kegyelmez Fehérvár neobarokk vagy klasszicista épületeinek, bőven találunk belőlük sírnivaló állapotút, de ne legyünk igazságtalanok: az elmúlt években szépen felújítottakat is. Utóbbiaknak örülni kell, előbbieknél reménykedni lehet: ha mind többek figyelme fordul ezen pompás épületek felé, előbb-utóbb csak kerül akarat és pénz ezek rendbehozására is.

Talán ilyen gondolatok is foglalkoztatták a Magyar Városkutató Intézet szervezésében Székesfehérvár történelmi városmagjában május 31-én megvalósult (mert az eredeti, egy héttel korábbra meghirdetett alkalmat elmosta a zuhé) séta résztvevőit is – nem tudom. A mintegy kéttucatnyi érdeklődő mindenesetre lelkesen és kitartóan végigsétálta az útvonalat, a Vörösmarty tér katonaemlékművétől az Ady Endre utcai egykori Fekete Sas Szállóig, s vehetett szemügyre megannyi apró részletet, megannyi hasadást, foltozást a város szövetén, vagy éppen megannyi szép, ma is csodálnivaló egykori megoldást.

16 kis épületrészletet kellett megkeresni az interaktív séta során
Váczi Márk, az intézet munkatársa és kollégái valóban sok érdekes információval szolgáltak, ráadásul úgy tették igazán interaktívvá az alkalmat, hogy induláskor minden résztvevő kezébe nyomtak egy képes montázst, amely az út során érintett egyes épületek egy-egy részletét tartalmazta. De hogy melyiket és hol, arra a sétálóknak kellett felfigyelniük, rájönniük...

szerző: Kocsis Noémi / fotós: Kocsis Noémi, Molnár Artúr

A teljes cikk fotókkal itt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.