Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Március 03. 18:05, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Magyarországi ikerregiszter összeállításán dolgozik a Semmelweis Egyetem

Magyarországi ikerregiszter összeállításán dolgozik a Semmelweis Egyetem

Egy magyarországi ikerregiszter összeállításán dolgozik a Semmelweis Egyetem; a program során így a világ egyik legnagyobb orvosi vonatkozású ikeradatbázisa jöhet létre az egyetemen.

A felsőoktatási intézmény szerdai közleménye felidézi: eddig ezer egy- és kétpetéjű, azonos vagy különnemű ikerpár csatlakozott az egyetemen létrehozott Magyar Ikerregiszterhez, és most célul tűzték ki, hogy felveszik a kapcsolatot Magyarország összes ikerpárjával. A program keretében körülbelül 160 ezren kapják meg a csatlakozásról szóló tájékoztatót a következő hetekben.

Ezzel a populáció alapú hazai ikerregiszter kialakításával a tudomány számos területén nyílik lehetőség új megfigyelések, eddig feltáratlan összefüggések felderítésére, melyek az egészség megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez és hatásosabb gyógymódok kifejlesztéséhez járulhatnak hozzá - írták.

Az ikerregiszter fejlesztésével olyan egypetéjű ikreket is megismerhetnek a kutatók, akiknek az egyik tagja valamilyen betegségben szenved, a testvére pedig egészséges. Így a csaknem teljesen azonos genetikai hátterű egypetéjű ikerpárok adott betegségét megvizsgálva kiderülhet, hogy mi az a környezeti tényező, ami az eltérést okozhatja.

A közlemény idézi Tárnoki Dávid László egyetemi docenst, a Semmelweis Egyetem kutatóját, aki elmondta: a közel azonos genetikai háttér miatt elvileg ugyanolyan betegségben kellene szenvedniük az ikerpároknak, és ha ez nem így van, akkor az csak a környezeti tényezők miatt lehet.

A tudományosan bizonyítható eredményekhez nagyszámú vizsgálatra van szükség, ezért tartják fontosnak, hogy az ország összes ikerpárjához eljusson a regiszterhez való csatlakozásról szóló tájékoztató levél, amelyet február 15-től küldenek ki az érintettekkel - tette hozzá a kutató, aki ikertestvérével, Tárnoki Ádám Domonkossal együtt 2006 óta foglalkozik ikervizsgálatokkal.



A közlemény szerint 18 év felettiek esetében minden ikernek külön-külön kell regisztrálnia, míg a 18 év alattiak esetében az egyik szülő vagy gondviselő teheti ezt meg a http://ikrek.semmelweis.hu honlapon.

Az ikerkutatásokban való részvétel mindig önkéntes és ingyenes, az adatok védelmét szigorú adatvédelmi szabályok biztosítják. A regiszterben szereplők - a tudományos kutatásokban történő részvételen túl - bekapcsolódhatnak olyan különleges programokba, amelyeket ikerpároknak szerveznek, értesülhetnek a hazai és nemzetközi iker-témát érintő hírekről, mindemellett pedig fórum formájában lehetőség nyílik számukra kapcsolatteremtő beszélgetésekre is.

Felidézték: a magyarországi ikerkutatás már az 1930-as években elkezdődött, majd Czeizel Endre genetikus kezdeményezésére 1970. január 1-től vezették be az ikerszületések budapesti nyilvántartását.

A Magyar Ikerregiszter megalakulására vonatkozó kezdeményezés 2007-ben indult, amikor Tárnoki Ádám Domonkos és Tárnoki Dávid László felkereste Métneki Júlia biológust, aki az 1970-es, 1980-as években az elsők között végzett különleges ikervizsgálatokat a világon, megalapozva az ikerregisztert.

A három kutató közös munkájáról értesülve számos tudományos szakember kereste meg őket, hogy különböző témákban ikerkutatások induljanak, így alakult meg a Semmelweis Egyetem ikerkutatói csoportja.

Címkék: adatbázis, iker, regiszter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.