Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Június 02. 09:40, szerda | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Legyen a Bory-vár a legújabb LEGO kaland! - július végéig szavazhatunk

Legyen a Bory-vár a legújabb LEGO kaland! - július végéig szavazhatunk

Bory Jenő ükunokája ükapja nyomdokain haladva, különleges alapanyag felhasználásával állított emléket ősei előtt.

A hitvesi szeretetnek emelt Bory-várat Kovács Jakab LEGO-ból építette fel és egy versenynek köszönhetően arra is van esély, hogy kiadottLEGO-készlet legyen.

A Bory-LEGO-vár ráadásul egy versenyben is részt vesz, így Kovács Jakab alkotása arra is esélyes, hogy kiadott LEGO-készlet legyen.

A híres székesfehérvári Bory-vár, amelyet sokan csak a magyar Tádzs Mahal-ként emlegetnek, Bory Jenő és felesége közös művészi alkotása, melyet saját elgondolásaik és terveik alapján két kezük munkával hoztak létre. Ezzel emeltek emléket művészi álmaiknak, a munka- és a hitvesi szeretetnek. 1923-tól körülbelül 41 éven át építették a várat, melyet Jenő szobrai és Ilona festményei díszítenek. A vár építőanyaga beton és vasbeton, hiszen Bory Jenőt – kutatóként és szakemberként – főleg a beton széleskörű alkalmazása foglalkoztatta. A vár kertjében saját szobrait helyezte el, míg a műteremben felesége festményei mellett más neves művészek képei is megtalálhatók. Műalkotásaik az ország minden pontján fellelhetők, egyes eredeti gipszmodellek pedig a vár oszlopos udvarának árkádjai alatt találhatók meg. A vár ma is látogatható, a törvényes örökösök tulajdonában van.

A gyönyörű várat, amelynek ma már egyes részei múzeumként üzemelnek és a publikum számára is látogathatóak, most egy miniatűr és igazán különleges formában az építők leszármazottja örökítette meg.

„Ükapám, Bory Jenő építész, szobrász-festőművész volt, aki a XX. század derekán kastélyt épített Székesfehérváron. Ő akkor újító kutatóként a betont választotta a nagyszabású tervei megvalósításához. Az ő ötletét követve most LEGO-ból hoztam létre a híres kastély modelljét, három kisebb torony és egy nagyobb kerek torony, a művészeti galéria, az elefánt udvar, a rózsakert és az előkert készült el a kis elemekből. Felismerhetőek továbbá olyan apró részleteket is, mint a falfestmények és az ott található szobrok.” – írta a képek alá a készítő, Bory Jenő ükunokája, Kovács Jakab.

A Bory-LEGO-vár ráadásul egy versenyben is részt vesz, így Kovács Jakab alkotása arra is esélyes, hogy kiadott LEGO-készlet legyen. Ehhez a gyönyörű miniatűrnek szavazatokra van szüksége, amit az alábbi linken tehetnek meg regisztráció és a „support” gombra kattintás után! A szavazatokat július végéig lehet leadni. Legyen a Bory-vár a legújabb LEGO kaland!

szekesfehervar.hu

Címkék: bory-vár, lego

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.

2024. Március 21. 09:19, csütörtök | Helyi

Kevesebb halálos közúti baleset történt Fejér Vármegye útjain

Ülésezett a Fejér Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság, a március 20-ai évértékelőn vármegyei közlekedési szakemberek és együttműködő civilek vettek részt.