Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Augusztus 03. 07:15, kedd | Bulvár
Forrás: femina.hu

Különös gombát találtak a csernobili atomerőműben: egyre több van belőle

Különös gombát találtak a csernobili atomerőműben: egyre több van belőle

Nagyon jól érzi magát ez a különös gomba a csernobili atomerőműben, és nem is akármiért.

A fekete gombákat - Cryptococcus neoformans - először a Pripjaty városának közelében történő atomerőmű robbanása után fedezték fel Ukrajnában. A tudósok sokáig értetlenül álltak azelőtt, hogyan sikerült túlélniük a Csernobil tartományában uralkodó radioaktív sugárzást.

Ahogy tovább vizsgálták, érdekes dologra lettek figyelmesek: nemhogy átvészelték a szélsőséges körülményeket, de úgy tűnt, mintha kifejezetten vonzódnának a sugárszennyezett tárgyak iránt.

A gombák, amik radioaktivitást esznek

Alapos vizsgálatok során kiderült, hogy a fekete gomba melanin nevű anyagának köszönhetően szó szerint kiszívja a radioaktivitást a szennyezett anyagokból, majd energiává alakítja át. Éppúgy, ahogy a növények a fotoszintézis során a szén-dioxidot oxigénné változtatják, a gombák elnyelik a halálos sugárzást az úgynevezett radioszintézisük során.

Kasthuri Venkateswaran, a NASA tudósa szerint, ha ezt a sugárnyelő képességet kinyernék a gombákból, olyan gyógyszert tudnának belőle előállítani, mely védőréteget adna különböző halálos sugarak ellen.

Ez a szer hasznos lenne sugárterápián átesett rákbetegek rehabilitációjában is, illetve atomerőműben vagy egyéb sugárveszélyes helyen dolgozóknak. Sőt akár elektromos készülékek áramellátására is fel lehetne használni, mintegy új, környezetbarát, megújuló energiaforrásként.

Mars kolonizálásaTudósok szerint elősegíthetné a Mars kolonizációját, ahol sokkal magasabb a sugárzás, mint a Földön. A gomba képes lehet a Mars felszínén mért sugárzási értékeket csökkenteni, így felhasználható arra, hogy az emberek a vörös bolygón élhessenek.

A Nemzetközi Űrállomáson már bevetették ezeket a fekete gombákat a káros kozmikus sugarak ellen. Nils Averesh, a Stanford Egyetem kutatója azt mondta: - A gomba tökéletes, ráadásul elég csak néhány gramm belőle. Saját magától szaporodik, öngyógyító, hogyha lenne egy olyan napkitörés, mely károsítaná a sugárvédő pajzsot, akkor is képes néhány nap alatt újra növekedni.

Ki tudja, még az is előfordulhat, hogy az emberiség ezen apró gomba segítségével fogja meghódítani a világűr sötétjét.

Gyönyörű felvételeken mutatták meg a Mars felszínét - A vörös bolygót még nem láttuk ennyire szépnek

Eddig a NASA három fontos marsjárót küldött fel: a Curiosity, a Spirit és az Opportunity névre keresztelt robotok, amik nemcsak adatokat gyűjtenek a vörös bolygóról, hanem elképesztő felvételeket is készítenek ott-tartózkodásuk idején.

femina.hu

Címkék: csernobil

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.