Városlista
2020. október 20, kedd - Vendel

Hírek

2020. Szeptember 22. 10:48, kedd | Helyi
Forrás: fmc.hu

Koronavírus: csak a tünetek alapján, teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos

Koronavírus: csak a tünetek alapján, teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos

Szeptember 21-től már a tünetek alapján is koronavírusosnak minősítheti a pácienseket a háziorvos Magyarországon, teszt elvégzése sem szükséges.

Új eljárásrendet adott ki 2020. szeptember 21-én a koronavírus-járvány kezelésére Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter, szúrta ki a 444.

Eszerint a háziorvos PCR-teszt hiányában, pusztán a fellépő tünetek alapján is fertőzöttnek minősítheti a pácienseket.

Bár a két különböző módszerrel diagnosztizált fertőzöttek nyilvántartása eltér, ettől függetlenül minden pozitívnak minősített esetet jelenteni kell a központnak. Azonban míg a PCR-teszttel igazolt koronavírus-fertőzötteknél fel kell tüntetni a betegség kimenetelét (meggyógyult vagy elhunyt), addig az új módszerrel azonosított fertőzötteknél erre nincs szükség. Utóbbiak esetében a háziorvos rendelhet el otthoni elkülönítést, a hatósági karantént továbbra is csak a teszttel igazolt fertőzöttek esetében rendelhetik el.

PCR-tesztet kötelezően akkor kell elrendelni, ha a tünetek mellett a fertőzésgyanús személy koronavírus-fertőzött területen járt, szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel vagy bármilyen egyéb okból a kockázati csoportba sorolható.

Az új eljárásrend előírja az igazolt fertőzöttek kontaktjainak felkutatását, de a kötelező tesztelést csak azoknál a tünetmentes kontaktoknál írják elő, akik egészségügyi ellátórendszerben és a tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottként/gondozottként kerültek szoros kontaktusba igazolt fertőzöttel.

fmc.hu

Címkék: koronavírus

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 06. 09:35, kedd | Helyi

Minden eddiginél több halálos áldozatot követelt itthon egy nap alatt a koronavírus-járvány

Egy nap alatt 818 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 20 beteg. Fejér megyében 17 új fertőzött embert regisztráltak.

2020. Október 02. 12:20, péntek | Helyi

Ketten is megsérültek a 62-esen a reggeli balesetben

Munkavégzés miatt feltorlódott sorban csúszott egymásba két kisteherautó, egy terepjáró és egy utasok nélküli autóbusz október 2-án reggel a 62-es főút vasúti felüljárójánál, Székesfehérvárnál.

2020. Szeptember 30. 10:51, szerda | Helyi

Önkéntesek jelentkezését várja az Alba Regia Polgárőr Egyesület

Az Alba Regia Polgárőr Egyesület folyamatosan várja azoknak a jelentkezését, akik kedvet és elhivatottságot éreznek a polgárőri feladatellátáshoz.

2020. Szeptember 23. 10:18, szerda | Helyi

Tavaszig öt fehérvári óvodaudvar kap új burkolatot és játékokat

Uniós forrásból kezdődött Székesfehérváron játszóudvar-felújítási program júliusban, ütemezett munkaterv szerint.