Városlista
2021. január 25, hétfő - Pál

Hírek

2020. Szeptember 22. 10:48, kedd | Helyi
Forrás: fmc.hu

Koronavírus: csak a tünetek alapján, teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos

Koronavírus: csak a tünetek alapján, teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos

Szeptember 21-től már a tünetek alapján is koronavírusosnak minősítheti a pácienseket a háziorvos Magyarországon, teszt elvégzése sem szükséges.

Új eljárásrendet adott ki 2020. szeptember 21-én a koronavírus-járvány kezelésére Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter, szúrta ki a 444.

Eszerint a háziorvos PCR-teszt hiányában, pusztán a fellépő tünetek alapján is fertőzöttnek minősítheti a pácienseket.

Bár a két különböző módszerrel diagnosztizált fertőzöttek nyilvántartása eltér, ettől függetlenül minden pozitívnak minősített esetet jelenteni kell a központnak. Azonban míg a PCR-teszttel igazolt koronavírus-fertőzötteknél fel kell tüntetni a betegség kimenetelét (meggyógyult vagy elhunyt), addig az új módszerrel azonosított fertőzötteknél erre nincs szükség. Utóbbiak esetében a háziorvos rendelhet el otthoni elkülönítést, a hatósági karantént továbbra is csak a teszttel igazolt fertőzöttek esetében rendelhetik el.

PCR-tesztet kötelezően akkor kell elrendelni, ha a tünetek mellett a fertőzésgyanús személy koronavírus-fertőzött területen járt, szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel vagy bármilyen egyéb okból a kockázati csoportba sorolható.

Az új eljárásrend előírja az igazolt fertőzöttek kontaktjainak felkutatását, de a kötelező tesztelést csak azoknál a tünetmentes kontaktoknál írják elő, akik egészségügyi ellátórendszerben és a tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottként/gondozottként kerültek szoros kontaktusba igazolt fertőzöttel.

fmc.hu

Címkék: koronavírus

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 18. 08:39, hétfő | Helyi

A héten folytatódik a Mártírok útja felújítása

Január 18-án, hétfőtől folytatódnak a kivitelezési munkálatok a Mártírok útján: a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt,

2021. Január 02. 12:05, szombat | Helyi

Jogsi nélkül ittasan menekült a rendőrök elől a Budai úton

Vezetői engedély nélkül közlekedő és balesetet okozó férfival szemben intézkedtek a rendőrök.

2020. December 17. 09:27, csütörtök | Helyi

Ötmillió forinttal támogatta az Alföldi Tej Kft. az Országos Mentőszolgálatot

A székesfehérvári székhelyű Alföldi Tej Kft. karácsony alkalmából ötmillió forintos adományt nyújtott az Országos Mentőszolgálatnak.

2020. November 10. 11:25, kedd | Helyi

Polgármesteri tájékoztatás - szerdától zárva az uszoda, a múzeum, a színház és a Barátság mozi is

Szerdától zárva tart a Vörösmarty Színház, a Szent István Király Múzeum, a Barátság mozi, a Csitáry G. Emil Uszoda és a Köfém Uszoda, valamint zártkapusak a sportrendezvények