Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Augusztus 16. 17:51, szerda | Helyi
Forrás: okkfehervar.hu

Kódolvasás háziasszonyoknak! Melyik a magyar tojás?

Kódolvasás háziasszonyoknak! Melyik a magyar tojás?

A dobozon levő felirat nem sokat jelent, a minden egyes tojáson megtalálható pecsét viszont egyértelművé teszi, hogy magyar-e a tojás.

Magyarországra is érkezett külföldről fipronillel szennyezett tojás, illetve tojástermék. A fipronilt elsősorban növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként. Rovarok és atkák ellen hatásos, élelmiszer célú állatok esetében azonban nem használható. A hatóság azt javasolja, hogy az ügy lezárultáig mindenki részesítse előnyben a hazai tojást. Igen ám, de honnan lehet tudni egy tojásról azt, hogy magyar?

- Minden tojáson található egy több karakterből álló kódszám, egy pecsét. Ennek a kódnak az első karaktere az állattartási technológiára utal. A következő két karakterből állapítható meg az, hogy hazai-e a tojás.

Ha ugyanis a HU jel áll ott, akkor magyar tojással van dolgunk - mondta el Zimmermann Gyula, a fehérvári Aranybulla Mg. Zrt. baromfi ágazatának vezetője. A negyedik és az ötödik karakter utal a megyére (Fejér jele a 06), a következő kettő az állategészségügyi kerület száma. A nyolcadik helyen olvasható T betű pedig azt egyértelműsíti, hogy a tojást tyúk - és mondjuk nem gyöngytyúk - tojta. A T után következő két karakter pedig azon azon állattartó telepre utal, ahonnan a tojás származik.

Mutatjuk:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.