Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Június 25. 06:46, vasárnap | Helyi
Forrás: mti.hu

Kiderült, hogy mi lett az Év Szava

Kiderült, hogy mi lett az Év Szava

Azt is megtudhatjuk, hogy mi lett az év ifjúsági szava, az év költői szava és az év antiszava.

A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény mozaikszava lett az év szava - ezt A Magyar Nyelv Múzeumában jelentették be szombaton este a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalmon, a Múzeumok éjszakája helyi programjai keretében.

Minya Károly nyelvész, szókincskutató, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai tanára, Az év szava választást lebonyolító Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (Manyszi) alapító tagja az MTI-nek elmondta: összesen négy kategóriában hirdettek győztest.

Indoklása szerint

a CSOK-ra azért esett Az év szava programba bevont szakemberek választása, mert mindenképpen pozitív kicsengésű szót kerestek.

A mozaikszó által képviselt tartalom pedig jó lehetőséget kínál a fiatal családok számára, amely meglátásuk szerint a demográfiára is jótékony hatással lehet majd. Dobogós lett a "brexit"és a "kvóta"- közölte a nyelvész.

Az év ifjúsági szava a "filterbuborék" lett,

amely az interneten elérhető közösségi oldalak tartalomkezelési módját jelenti. Ennek segítségével szűrik a közösségi oldalak szolgáltató rendszerei a felhasználó számára a tartalmakat. Szintén sok szavazatot kapott ebben a kategóriában az "óratemető", ez olyan tevékenységet takar, amely feleslegesen sok időt igényel. Ugyancsak közkedvelt volt a szavazók körében a tavalyi riói olimpián bronzérmes magyar úszó, Kenderesi Tamás által a televízióban említett, majd az emiatt széles körben elterjedt "sajtburesz" is - mondta Minya Károly.

Az év költői szava a Széchenyi István egyik művében használt két szó, a "tetthazafi" és a "szájhazafi".

A nyelvész elmondta: a "szájhazafi" olyan "pántlikás", lármásan magyarkodó ember, akinek elmúlik a lelkesedése, ha ténylegesen tenni, vagy áldozatot hozni szükséges. A "tetthazafi" ezzel szemben a hon javáért csendben, okosan, áldozatosan cselekszik. Ez a két jellemforma ma is tetten érhető - magyarázta a nyelvész.

Az antiszavak kategóriában a "párváltás" nyert,

amely azt jelenti, hogy adott személy folyamatosan, komoly kötődés nélküli párkapcsolatokban él, ez egyfajta értékvesztettséget is mutat - közölte Minya Károly. Hozzátette: ebben a kategóriában versenyben volt Kis Grófo egyik dalának címe, a "bulibáró" is. A nyelvész elmondta: az év szavait a Manyszi munkatársai, valamint szakmai partnereik választják ki közmegegyezés alapján.

Címkék: év szava, magyar nyelv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.