Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Október 26. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Két nőből és egy férfiból hoztak létre embriót

Két nőből és egy férfiból hoztak létre embriót

Két nő és egy férfi génjeiből hoztak létre embriót Oregon állambeli tudósok egy újfajta vitatott technológia alkalmazásával, amely egy nap arra lehet alkalmas, hogy ritka, gyógyíthatatlan betegségektől védje meg a gyerekeket - számol be az esetről a Fox News.

Az Oregon Health and Science University kutatói elmondták, az embriót nem gyerek létrehozására használták, és még az sem biztos, hogy fogják és ha igen mikor alkalmazni az eljárást. Ugyanakkor a módszer már sok etikai vitát váltott ki, amikor korábban brit kutatók kísérleteztek vele.

A britek 2008-ban hozták nyilvánosságra, hogy valamikor elképzelhető lesz, hogy egy gyermeknek három szülője legyen. Ez azonban túlzás - állítják a szakemberek, hiszen a második nő génállományának mindössze 1 százalékát használják fel az embrió létrehozásához. Az eljárás lényege csupán az, hogy a hibás géneket, amelyek szabotálják a sejtek normális működését, helyettesítsék a másik alany normális génjeivel.

A technológia biztonságával kapcsolatban is kérdések merülnek fel. Nemrég a brit bioetikai csoport arra jutott, hogy a technika etikailag elfogadott lehet, hogyha bizonyítottan biztonságos.

Az oregoni kutatók most arról számoltak be, hogy majmokon végzett kísérletük során egészséges majmokat hoztak létre az új eljárás keretében, DNS-transzplantációval.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy azok a gének, amelyeket helyettesítenek nem olyanok, mint amire a legtöbben gondolnának. Ezek a gének ugyanis nem befolyásolnak olyan tulajdonságokat, mint a szemszín vagy a magasság, mert nem a sejtmagban találhatóak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár