Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Április 09. 08:43, péntek | Helyi
Forrás: Székesfehérvár MJV Hírportál

Képviselőjelöltek Székesfehérváron - fontos tudnivalók a választásról

Képviselőjelöltek Székesfehérváron - fontos tudnivalók a választásról

2010. április 11-én a Fejér Megye 1-es és 2-es számú országgyűlési egyéni választókerületekben az alábbi jelöltekre lehet szavazni.

Fejér Megye 1.sz. országgyűlési egyéni választókerület jelöltjei:

 

1./ Dr. Cser-Palkovics András - FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség, Keresztény Demokrata Néppárt 2./ Knizse Gyula - Magyar Szocialista Párt 3./ Dr. Kummer Ákos - Jobbik Magyarországért Mozgalom Párt 4./ Takács László - Lehet Más a Politika 5./ Viniczai Tibor - Magyar Demokrata Fórum

 --------------------------------------------------------------------------------

Fejér Megye 2.sz. országgyűlési egyéni választókerület jelöltjei:

 

1./ Gál Péter Pál - Jobbik Magyarországért Mozgalom Párt 2,/ Horváth Dóra - Magyar Demokrata Fórum 3./ Dr. Márton Roland - Magyar Szocialista Párt 4./ Vargha Tamás - FIDESZ Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt

--------------------------------------------------------------------------------

 

Mit kell tudni a szavazás helyéről?

 

A választópolgár a lakóhelye szerint kijelölt, az Értesítőn feltüntetett szavazókörben szavazhat. Amennyiben mozgásában akadályozva van (például egészségi állapota folytán), úgy a szavazást megelőzően a Jegyzőtől, a szavazás napján pedig a szavazatszámláló bizottságtól kérhet írásban mozgóurnát. Ebben az esetben a szavazatszámláló bizottság két tagja fogja a választópolgárt felkeresni a mozgóurnával. A mozgóurnával történő szavazás során is a bizottság csak az illetékességi területén lakó választópolgár számára biztosíthatja a szavazás lehetőségét, a mozgóurnát pedig csak az illetékességi területére viheti ki.

 

Hogyan szavazhat, ha a szavazás napján a lakóhelyétől eltérő településen tartózkodik?

 

 Ha Magyarországon, de lakóhelyétől eltérő településen tartózkodik, a Jegyzőtől kapott igazolással szavazhat. Igazolás személyesen vagy meghatalmazott útján legkésőbb 2010. április 9-én 16.00 óráig kérhető. Ha ajánlott levélben kéri az igazolást, a kérelemnek 2010. április 6-áig meg kell érkeznie a jegyzőhöz. Fontos tudnivaló, hogy akár az első, akár a második fordulóra kér igazolást, azt a fenti időpontig kell megtennie. A két forduló között nem lehet igazolást kérni.

 Az igazolás iránti kérelemnek tartalmaznia kell a választópolgár:

- nevét,

- személyi azonosítóját (ismertebb nevén személyi szám),

- lakcímét,

- annak a településnek a nevét, ahol a szavazás napján tartózkodik,

továbbá azt, hogy az igazolást az első, a második vagy mindkét fordulóra kéri-e.

Az igazolás birtokában az igazoláson megjelölt településen az igazolással szavazók szavazókörében lehet szavazni. Igazolás telefax útján nem kérhető és nem adható ki.

 

Mit vigyen magával a szavazáskor?

 

A választópolgár csak akkor jogosult szavazni, ha a személyazonosságát megfelelően igazolja az alábbi igazolványok valamelyikével.

a., lakcímét tartalmazó érvényes személyazonosító igazolvány (azaz a régi típusú személyi igazolvány)

b., személyazonosító igazolvány (kártya formátumú), útlevél, 2001. január 1-jét követően kiállított kártyaformátumú vezetői engedély, ezek azonban csak érvényes lakcímigazolvánnyal együtt fogadhatók el.

Javasoljuk, hogy az Értesítőt a szavazatszámláló bizottság munkájának megkönnyítése érdekében a szavazásra vigye magával.

 

Mit kell még tudni a szavazásról?

 

-A szavazóhelyiségek nyitása reggel 6.00 órakor történik. A szavazóhelyiségeket 19.00 órakor zárják. Szavazni csak személyesen lehet.

-Amikor felkeresi a szavazókört, a szavazatszámláló bizottság köteles ellenőrizni a választópolgár személyazonosságát. Ezután megkapja a borítékot és a jelenlétében lepecsételt szavazólapot, melynek átvételét a névjegyzék aláírásával kell igazolnia.

-A szavazás titkossága érdekében javasoljuk, használja a szavazófülkét.

-Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetőleg a lista neve alatti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet (+ vagy x).

-Ha a választópolgár elrontja a szavazólap kitöltését, és ezt még a szavazat urnába dobása előtt jelzi, a szavazatszámláló bizottság a rontott szavazólapot egy alkalommal kicseréli.

 

Mikor tájékozódhatunk a választás eredményéről?

 

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a helyi szavazatösszesítés eredményéről a helyi médián keresztül folyamatosan tájékoztatjuk Fejér megye 1-es és a 2-es országgyűlési egyéni választókerületének választópolgárait, valamint tájékozódhatnak még a www.valasztas.hu internetes oldalon.

 

Kérjük éljen a választójogával!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.