Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Február 16. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

Kedvező évre számítanak a magyar utazási irodák

Kedvező évre számítanak a magyar utazási irodák

Tavaly a magyarországi utazási irodák átlagosan több mint 5 százalékkal növelték forgalmukat, egyharmaduk 10 százalék feletti bővülést ért el, és kedvező évre számítanak idén is

- mondták az érdekképviseletek vezetői a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) első szakmai rendezvényén csütörtökön Budapesten.

Princzinger Péter, a MTSZA kuratóriumának elnöke elmondta: az új ágazati ernyőszervezetet a turizmus területén működő 11 szakmai szervezet hozta létre, a magyar turizmus minőségi fejlődése, a modern magyar turizmus megteremtése érdekében. Az alig 3 hónapos szövetségbe az elmúlt hetekben további 11 turisztikai szervezet lépett be, 6 szövetség felvétele pedig folyamatban van, erről márciusban dönthetnek. Az új szövetség az ágazatban működő 2000 magánvállalkozáson keresztül a hazai turizmus teljes vertikumát lefedi - tette hozzá.

Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke elmondta: a tavalyi eredmények alapján a beutaztatás és a kiutaztatás területén is az utazási kedv és a turisták számának növekedésére számítanak 2018-ban. A MUISZ mintegy 200 tagirodája évente 170-180 milliárd forintos forgalmat bonyolít, a szervezett turizmus 82 százalékát fedi le. A tavalyi átlagosan 5 százalékos forgalomnövekedést biztatónak nevezte, ugyanakkor jelezte: a turizmus érzékeny iparág, erős a természeti viszontagságoknak, és a világgazdasági-világpolitikai folyamatoknak való kitettsége.



A szakember fontosnak nevezte a magas költésű, színvonalas programok iránt érdeklődő egyéni és csoportos utazók Magyarországra csábítását, és átlagos tartózkodási idejük növelését. Megjegyezte, hogy tagjaik visszajelzése alapján hiány van a 300-400 szobás, 3-4 csillagos szállodából Budapesten főleg csoportok elhelyezéséhez.

Kálmán István, a Magyar Beutaztatók Szövetségének (MABEUSZ) elnöke szintén kiemelte, hogy minden tagjuk forgalomnövekedést ért el 2017-ben, volt olyan iroda is, amely 20-30 százalékos bővülésről számolt be. Az ázsiai beutaztatók megduplázták az árbevételüket - jelezte.

A szervezet elemzése szerint Budapest erősségei az elmúlt 10 évben megvalósult számos felújítás, a turisták fogadásának több évtizedes hagyománya, és a biztonság. A gyengeségek közé sorolták ugyanakkor, hogy hiányzik a repülőtéri közvetlen kötöttpályás összeköttetés a belvárossal, és a pályaudvarok felújításra szorulnak. Problémát jelent, hogy a csoportok engedéllyel nem rendelkező idegenvezetőkkel járják körbe a várost, és nincs ellenőrzés - mondta.

Az érdekképviseletek vezetői szerint a turistabuszok behajtási korlátozása várható a Budai Várban, ami megoldhatatlan problémát jelent a szervezett, buszos turizmus számára.

Princzinger Péter beszámolt arról is, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség stratégiai keretmegállapodást kötött a szövetséggel, ez a további konkrét együttműködési megállapodások jogi alapja. A szövetség nem kívánja átvenni, vagy átvállalni az alapító illetve csatlakozó szervezetektől azok lobbi funkcióját. Az új szervezet a jelenleg még hiányzó, hosszú távon is fenntartható szakmai programokat, szolgáltatásokat kíván életre hívni, amelyeket a turisztikai szakma szervezetei fontosnak tartottak eddig - jelezte.

Címkék: utazás, utazási iroda

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során