Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 25. 14:10, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Kamatdöntés - Az MNB 25 bázisponttal 4,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot

Kamatdöntés - Az MNB 25 bázisponttal 4,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal újabb történelmi mélypontot jelentő 4,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.

Egymást követő tizenegyedik alkalommal döntött 25 bázispontos kamatcsökkentésről a jegybank monetáris tanácsa. A mostani döntéssel fenntartott kamatcsökkentési ciklust tavaly augusztusban, 7,00 százalékos kamatszint mellett kezdte el a testület.
A kamatcsökkentés folytatására utalt korábban Pleschinger Gyula, a monetáris tanács külső tagja, aki a The Wall Street Journalnak adott interjúban jelezte, hogy a jegybank valószínűleg folytatja az alapkamat alkalmanként negyed százalékpontos csökkentését "mindaddig, amíg a pénzpiacok és az inflációs fejlemények kedvezőek".
A szakember a lapinterjúban megismételte Balog Ádámnak, az MNB alelnökének az MTI-nek tett nyilatkozatát, amely szerint a monetáris tanács előtt nincs konkrét kamatcél. Van egy vizsgálati anyag, hogy mi a semleges kamatszint, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az inflációt, az ország éppen aktuális növekedési helyzetét, vagy a pénzügyi stabilitását figyelembe véve csak addig lehet emelni, vagy csökkenteni a kamatot - fogalmazott akkor.
A mostani kamatcsökkentés melletti döntést erősíthette, hogy továbbra is mélyen a jegybank 3 százalékos célja alatt van a fogyasztói árak drágulási üteme. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint májusban 1,8 százalékos éves infláció volt ami alig gyorsabb az áprilisi 1,7 százalékos ütemnél.
A piacok most továbbra is azt találgathatják, hogy meddig csökkeni az alapkamatot az MNB.
A határidős kamatcsere-ügyletek árazása alapján jelenleg további egy, 25 bázispontos kamatcsökkentésre számítanak a piacok, kevesebbet a korábban várt négy-öt hasonló mértékű vágásnál. A piacok azután árazták ki ezeket a kamatcsökkentéseket, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mennyiségi enyhítési programjának visszanyesését jelentette be.
Ennek hatására világszerte estek a feltörekvő piaci eszközök, és megugrott a magyar csődkockázati felár is.
Pleschinger Gyula az interjúban úgy fogalmazott: a Fednek, vagy más jelentős jegybanknak váratlan lépése veszélyes és kedvezőtlen lenne a piacokra nézve. "Szükségünk van a külföldi befektetőkre, nem célunk, hogy elhagyják az országot vagy ne újítsák meg lejáró befektetéseiket" - jelentette ki hozzátéve, hogy a magyar és más országok kamatszintje közötti különbség egyelőre elégségesnek látszik ahhoz, hogy maradjanak. Ha ebben változás lenne, a jegybanknak megvan az eszközrendszere, hogy cselekedjék - szögezte le.
A piacok most a monetáris tanács 15 órakor megjelenő közleményére figyelnek majd amelyben a testület iránymutatást adhat a jövőbeli kamatpályára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során