Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 14. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Újraoszthatják a földeket

Újraoszthatják a földeket

Erősíti az állam szerepét a földvásárlásban és a földbérletben is az augusztus elsején életbe lépő új földtörvény.

A mezőgazdasági bizottság által jegyzett, hétfőn elfogadott javaslat szerint az államot képviselő Nemzeti Földalapkezelő „a spekulációs földvásárlást megelőzendő” elővásárlási jogot nyer a termőföldre – írja a Világgazdaság. Ez azt is jelenti, hogy a korábban a társtulajdonosok elővásárlási jogát lehetővé tevő osztatlan közös tulajdonnál is az állam kerül előre.

Mindennek azonban leginkább jogi jelentősége van, a földalap földvásárlásra rendelkezésére álló idei kerete – 412 millió forint – ugyanis nem teremt számottevő beavatkozási lehetőséget a földpiacba. Nagyobb a változás a földbérleti jogok terén, és nagyobb jelentőségű is, hiszen a 100 hektár feletti területen gazdálkodók 50-70 százalékban bérelt területet művelnek. Az állami földeken nem él tovább a megművelő előbérleti joga, ha az az elmúlt egy évben nem haszonbérleti szerződésben gazdálkodott. Márpedig a földeket a földalapkezelő az elmúlt egy évben megbízásos szerződésben műveltette a társaságokkal, így a bérleti jogviszony sok helyen megszakadt. A főleg a nagyobb gazdaságokat hátrányosan érintő javaslatból a kiutat sokan a háttéralkuk térnyerésében látják. Ezek során a társaságok megpróbálnak megegyezni az állammal a bérelt földek további sorsáról. „Elképzelhető, hogy lesznek ilyen háttéralkuk, a nagyobb gazdaságok mindenesetre valószínűleg erre fognak törekedni” – mondta a Világgazdaságnak Raskó György.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: föld

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.