Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. December 02. 13:04, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Január elején megkezdheti az oltást Hollandia

Január elején megkezdheti az oltást Hollandia

Hollandia felkészült arra, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja az első, SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcina alkalmazását, akár már január negyedike körül megkezdje az oltást

- közölte Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter a tárca honlapján közzétett nyilatkozatában kedden.

"Az által, hogy az oltóanyag elérhető közelségbe került, a válság új szakaszának előestéjén vagyunk" - fogalmazott.

Tájékoztatása szerint, a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal kötött szerződés szerint még az év vége előtt egymillió adag oltóanyag érkezhet az országba. Ez követően a gyártók további 1,6 millió adagot bocsátanak az ország rendelkezésére a közösen fejlesztett vakcinájukból az első negyedévben. Amennyiben a vakcina hatékonynak bizonyul, első körben legkevesebb 450 ezer embert, köztük az időseket, a betegeket és az egészségügyi dolgozókat oltják be - közölte.

Hollandia hat gyógyszeripari céggel, a BioNTech-Pfizer, a Moderna, a Janssen, az AstraZeneca, a CureVac és a Sanofi vállalatokkal kötött szerződést ez idáig 50 millió adag vakcina szállítására. Az oltások megvásárlására 700 millió eurót különített el a kormányzat - tette hozzá a holland egészségügyi miniszter.

A helyi sajtó tájékoztatása szerint december elsejével életbe lépett az a rendkívüli holland jogszabály, amely az orrot és a szájat eltakaró maszk nyilvános helyeken való viselését írja elő. A koronavírus fertőzés megfékezése érdekében hozott intézkedés szerint kötelező a maszkviselés minden középületben, beleértve az iskolákat, élelmiszerüzleteket és az éttermeket is. A szabálysértőket akár 95 eurós pénzbírsággal sújthatják.

A BioNTech és a Pfizer kedden benyújtotta kérelmét a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinájuk európai engedélyezésére. Amennyiben az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megállapítja, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a koronavírus-fertőzés és a kezelés kockázatait, és ez alapján pozitív ajánlást ad a vakcina európai forgalmazására, még az év vége előtt megkezdődhet Európában a jelenleg BNT162b2 néven ismert oltóanyag gyártása és használata. A gyógyszerügynökség keddi tájékoztatása szerint legkésőbb december 29-én rendkívüli ülést tart a Pfizer és a BioNTech oltóanyagának engedélyezéséről.

A holland közegészségügyi intézet keddi jelentése szerint az elmúlt hétnapos időszakban 33 949 új fertőzöttet azonosítottak az országban. Ez csökkenést jelent a két héttel ezelőtti 37 ezret megközelítő adatokhoz képest. Kórházba 1007 embert szállítottak, közülük 183-an részesülnek intenzív ellátásban. A járvány kezdete óta 9515-en haltak meg a vírus szövődményeiben, a hét folyamán 406-an. Az igazolt esetek száma jelenleg 535 978 Hollandiában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.